Sabah jangka terima 2.5 juta pelancong, 300,000 lebih daripada sasaran

joniston.jpg

Joniston (empat, kiri), mewakili Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, melancarkan laporan RTSA bersama Dr Mohd Uzir (tiga, kanan), di Kota Kinabalu. (Kredit foto: FB Joniston Bangkuai)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah menjangka menerima kira-kira 2.5 juta pelancong menjelang akhir tahun, melepasi sasaran 2.2 juta ketibaan tahun ini.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Christina Liew berkata setakat Oktober, negeri ini telah menerima kira-kira 2.1 juta pengunjung dan memperoleh kira-kira RM4.2 bilion dalam resit pelancongan.

“Saya yakin Sabah akan dapat mencapai sasaran ketibaan dan negeri ini akan meningkatkan momentum pemulihan tahun depan,” katanya semasa melancarkan laporan Akaun Satelit Pelancongan Wilayah (RTSA) Sabah untuk 2022 di sebuah hotel di sini. pada Khamis.

“Bagi mencapai sasaran ini, kerajaan negeri komited ke arah melaksanakan pelbagai inisiatif dan program pelancongan inklusif.

“Ini menyumbang kepada usaha mempromosi dan memasarkan Sabah sebagai destinasi pilihan untuk pelancong domestik dan antarabangsa selepas wabak,” tambahnya.

Ucapan Liew disampaikan oleh Pembantu Menteri Datuk Joniston Bangkuai.

Turut hadir Setiausaha Tetap Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Mohd Yusrie Abdullah dan Ketua Perangkawan Malaysia Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin.

Liew menambah bahawa pembukaan semula sempadan negara menggalakkan pemulihan yang stabil bagi industri pelancongan Sabah.

Tahun lepas, katanya, kira-kira 1.73 juta pelancong datang ke Sabah, peningkatan besar-besaran sebanyak 365.5% daripada 371,187 ketibaan yang dicatatkan tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, kemeriahan sektor pelancongan Sabah masih di bawah paras pra-pandemik apabila kira-kira 4.2 juta orang melawat negeri ini pada 2019,” katanya.

Justeru, tambah beliau, memperluaskan rangkaian perjalanan udara terus menjadi perkara penting dalam agenda, dengan banyak insentif dan inisiatif dirancang.

“Ini bagi menggalakkan syarikat penerbangan memulakan semula laluan yang dihentikan, membuka laluan baharu dan membuat penerbangan sewa ke Sabah,” kata Liew.

Pada masa ini, katanya, Sabah menerima 384 penerbangan domestik seminggu dengan kapasiti 63,519 tempat duduk.

Bagi penerbangan antarabangsa, katanya, terdapat 10 penerbangan terus ke ibu negeri setiap minggu, menawarkan kapasiti 18,962 tempat duduk.

Bagi tujuan ini, beliau berkata RTSA adalah penanda aras untuk mengukur prestasi sektor pelancongan Sabah tahun lepas.

“Penemuan ini penting untuk mengukur prestasi industri pelancongan serta digunakan dalam merangka dasar bagi sektor itu.

“Akhirnya, penerbitan RTSA akan membantu ramai orang termasuk kerajaan, penyelidik, ahli akademik dan pemain industri untuk membentuk dan membangunkan industri di Sabah,” kata Liew.

Diterbitkan dengan kerjasama Jabatan Perangkaan, kementerian dan Lembaga Pelancongan Sabah, RTSA Sabah 2022 merupakan laporan komprehensif yang membentangkan kompilasi perangkaan pelancongan.

Ia bertujuan untuk mengukur prestasi industri pelancongan dan sumbangannya kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) Sabah dan mengintegrasikan produk dan industri yang berkaitan dengan pelancongan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top