Sabah intai pasaran global dengan AirAsia

dr-jeffrey-1.jpg

(Kredit foto: FB Jeffrey G. Kitingan Page)

Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan melawat ibu pejabat RedQ AirAsia semalam untuk membincangkan kerjasama antara negeri dan syarikat penerbangan itu bagi tujuan memperkukuh sektor eksport Sabah.

Pada mesyuarat itu, pasukan AirAsia, yang diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya Riad Asmat, membentangkan gambaran keseluruhan ekosistem mereka, dengan tumpuan khusus pada usaha niaga utama mereka—GTR, Teleport dan AirAsia Grocer.

Usaha niaga itu memainkan peranan penting dalam mengeksport produk segar Sabah seperti sayur-sayuran dan makanan laut ke Semenanjung Malaysia dan pasaran antarabangsa, termasuk China dan Hong Kong.

Antara inisiatif inovatif yang dibincangkan ialah penggunaan teknologi rantaian sejuk AirAsia Grocer baru-baru ini, berpusat di sekitar kemudahan bilik sejuk baharu di Inanam, bertujuan untuk memastikan produk dari Sabah sampai ke destinasi mereka dalam keadaan optimum.

Syarikat penerbangan itu juga dalam peringkat perancangan untuk mengeksport serbuk halia Tambunan ke China, dibungkus dalam uncang teh.

Dalam ucapannya, Jeffrey memuji sumbangan AirAsia kepada ekonomi Sabah dan percaya bahawa teknologi rantaian sejuk yang dilaksanakan oleh AirAsia boleh merevolusikan bagaimana produk Sabah dilihat secara global.

Timbalan Ketua Menteri itu juga teruja dengan usaha AirAsia mengeksport serbuk halia Tambunan ke China.

“Sektor pertanian Sabah mempunyai potensi besar yang belum diterokai, dan usaha niaga ini boleh menjadi pemangkin yang melonjakkan kita ke peringkat antarabangsa,” katanya.

Turut hadir ialah pegawai dari Perikanan, Koperasi Pembangunan Desa (KPD), dan perkhidmatan Veterinar, yang terlibat dalam sesi soal jawab untuk meneroka potensi kerjasama.

“Ini adalah jenis bentuk pelbagai pihak yang kita perlukan. Ia penting untuk pertumbuhan negeri kita, dan saya berada di sini untuk memastikan kerjasama ini membuahkan hasil,” tambahnya.

Jeffrey berkata beliau percaya AirAsia boleh menjadi sekutu penting dalam misi kerajaan negeri untuk meningkatkan keupayaan eksport Sabah.

“Dunia perlu mengambil perhatian tentang apa yang ditawarkan oleh Sabah, dan anda boleh mengharapkan sokongan penuh saya semasa kita memulakan perjalanan yang menjanjikan ini,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top