Sabah Duduki Tempat Ketiga Dalam Bilangan Kes Penderaan Kanak-kanak Di Malaysia

nancy.jpg

Datuk Seri Nancy Shukri (gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah menduduki tempat ketiga di seluruh negara dalam kes penderaan kanak-kanak sepanjang tahun 2022, kata Datuk Seri Nancy Shukri.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu berkata terdapat pelbagai faktor yang menyumbang kepada perkara ini, termasuk kurangnya kesedaran dalam kalangan masyarakat dan empati dalam kalangan pihak berkuasa yang bertanggungjawab dalam kes-kes ini.

“Jabatan Kebajikan Masyarakat merekodkan sebanyak 6,781 kes melibatkan penderaan dan pengabaian kanak-kanak termasuk penderaan fizikal, seksual dan emosi. Daripada jumlah ini, Sabah mempunyai 703 kes,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan sesi town hall dan melancarkan Buku Panduan Pengurusan Penempatan Kanak-Kanak untuk ibu bapa angkat di sini, pada Sabtu.

Nancy berkata mereka yang terlibat dalam perkhidmatan penjagaan dan perlindungan kanak-kanak harus memainkan peranan yang lebih besar dalam memastikan kanak-kanak dijaga dengan baik.

“Saya menggesa agar semua yang terlibat dalam perkara ini, terutamanya yang menangani kes pengabaian dan penderaan kanak-kanak, mempunyai empati yang tinggi dan kekal tabah apabila menghadapi cabaran dalam pekerjaan mereka,” katanya.

“Saya juga berharap anda saling menyokong antara satu sama lain dan kami juga sentiasa menyokong anda,” tambahnya.

Untuk meningkatkan kualiti penjagaan dan perkhidmatan untuk kanak-kanak yang diabaikan dan didera, jabatan itu telah mengambil beberapa inisiatif termasuk menambah tenaga kerja dan menghasilkan mod yang dikemas kini dan buku panduan yang lebih baik untuk ibu bapa angkat, kata Nancy.

Buku panduan baharu itu, katanya, diwujudkan untuk memastikan prosedur penjagaan anak angkat dijalankan dengan baik dan sesesuai mungkin.

Ia juga bertindak sebagai alat pengukur psikologi yang menyediakan data saintifik tentang seseorang dari segi pemikiran, emosi dan tindakannya, katanya.

Nancy berkata ini dapat membantu mereka mencari keluarga angkat yang paling sesuai untuk setiap anak terbabit.

Berikutanya dalam sidang media selepas pelancaran itu, beliau berkata jabatan itu menyedari masalah unik dan berbeza yang dihadapi oleh pihak berkuasa di Sabah, terutamanya berkaitan kehadiran kanak-kanak jalanan dan tanpa kerakyatan.

“Sebab itu, kami mempunyai pendekatan berbeza di sini dan sedang berusaha untuk menangani isu ini, satu langkah pada satu masa. Ia adalah satu proses yang berterusan,” katanya.

 

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top