Sabah catat RM9 bilion pelaburan diluluskan separuh pertama 2023

Phoong-Jin-Zhe.jpg

Phoong Jin Zhe

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Usaha kolektif dalam mempromosikan pelaburan di Sabah membawa kepada kelulusan pelaburan berjumlah RM9 bilion pada separuh pertama 2023, meletakkan Sabah di tempat kelima dalam negara.

Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan negeri Phoong Jin Zhe berkata, ini menunjukkan Sabah kini berada di landasan pembangunan yang betul memandangkan negeri ini mempunyai situasi politik yang stabil.

Pada 2022, Sabah berjaya menarik RM11.5 bilion dalam projek pelaburan.

“Hanya dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, kita telah mencapai 79 peratus daripada jumlah pelaburan sepanjang 2022.

“Selagi kita mengekalkan kestabilan politik, saya yakin kita dapat mencapai kejayaan yang lebih besar tahun ini, mengatasi jumlah pelaburan yang diluluskan tahun sebelumnya dan merealisasikan wawasan Sabah untuk maju ke hadapan dan mencapai kemakmuran,” katanya dalam satu kenyataan berikutan penerbitan Laporan Prestasi Pelaburan Malaysia dari Januari hingga Jun 2023 baru-baru ini.

Phoong, yang juga ADUN Luyang, berkata kerajaan Sabah bekerjasama rapat dengan kerajaan persekutuan dan akan meneruskan kerjasama dengan pelbagai pihak berkepentingan untuk mencapai keputusan keseluruhan yang lebih baik tahun ini.

Beliau telah beberapa kali bertemu menteri persekutuan di Kuala Lumpur untuk membincangkan perkara berkaitan dengan menggalakkan pembangunan perindustrian di Sabah dan meningkatkan ekonomi negeri.

“Beberapa projek berkaitan pembangunan dan pelaburan Sabah kini dalam rundingan dengan kerajaan persekutuan.

“Saya akan terus melibatkan diri secara aktif dan bekerjasama dengan jabatan persekutuan yang berkaitan untuk membuka potensi Sabah dan memastikan taman perindustrian Sabah dapat menyumbang sepenuhnya kepada pembangunan ekonomi dan mencapai hasil yang ketara.”

Phoong juga berkata untuk memacu perindustrian dan pembangunan ekonomi di Sabah, kerajaan negeri mesti menyokong perniagaan dan syarikat tempatan, selain bergantung kepada sumbangan asing.

“Untuk mencapai pembangunan dan kejayaan yang lebih besar pada masa hadapan, kita mesti bekerjasama dengan perniagaan tempatan dan menyediakan mereka dengan sokongan yang diperlukan untuk meningkatkan nilai mereka dan menggalakkan pertumbuhan perniagaan tempatan.

“Dengan mengukuhkan daya saing mereka, Sabah boleh menggalakkan pertumbuhan ekonomi dan pada masa yang sama meningkatkan perniagaan tempatan kita untuk pertumbuhan bersama,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top