Sabah cadang wujudkan hubungan laut Kudat – Palawan

CM-Meeting.jpg

Hajiji mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet Jabatan Ketua Menteri di Menara Kinabalu pada Rabu.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri telah mencadangkan untuk mewujudkan hubungan laut antara Kudat dan Palawan, Filipina, termasuk menyediakan perkhidmatan feri yang menghubungkan kedua-duanya.

Ini bertujuan meningkatkan ekonomi di kawasan Kudat.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata pada masa ini, kapal laut yang membawa barangan dari selatan Mindanao di Filipina terus ke Labuan.

“Dengan mewujudkan perkhidmatan feri (ke Palawan), perdagangan barter di Kudat boleh dihidupkan semula,” katanya pada mesyuarat pasca Kabinet jabatan ketua menteri di Menara Kinabalu di sini, pada Rabu.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat ketua menteri, Hajiji juga berkata bahawa pelabuhan Kudat mungkin berfungsi sebagai tempat berlabuh bagi kapal yang belayar dari selatan Mindanao ke Labuan.

“Pelabuhan Kudat akan mempunyai semua kemudahan yang diperlukan untuk tujuan ini, termasuk kastam, imigresen, serta pusat pemeriksaan kuarantin dan keselamatan,” katanya.

Beliau berkata perkara itu telah dibincangkan dengan menteri pengangkutan Loke Siew Fook, yang kemudiannya melawat Kudat bersama Ahli Parlimennya, Datuk Verdon Bahanda.

Hajiji berkata perkara itu juga akan dibincangkan dengan ketua polis Sabah Datuk Jauteh Dikun mengenai aspek keselamatan, sebelum ia dibincangkan oleh majlis keselamatan negeri.

Pada 15 Mei lalu, The Borneo Post melaporkan bahawa Verdon telah menyerahkan cadangan komprehensif untuk penubuhan perkhidmatan feri antara Kudat, di utara Sabah, dan Palawan kepada kerajaan negeri.

Cadangan itu menggariskan faedah besar hubungan laut Kudat-Palawan, menekankan potensinya untuk meningkatkan aktiviti perjalanan dan perdagangan antara kedua-dua wilayah.

Laporan terperinci itu mengesyorkan Brooke’s Point di Palawan sebagai pelabuhan yang ditetapkan untuk perkhidmatan feri.

Pada Januari, Loke berkata laluan feri itu adalah idea yang baik kerana ia akan meningkatkan prospek sosioekonomi dan sektor pelancongan bukan sahaja Kudat tetapi Sabah secara keseluruhan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top