Sabah Buka Pusat Pengumpulan Produk Agro Ketiga di Kota Marudu

dr-jeffrey-1.jpg

Dr Jeffrey ketika berucap merasmikan APCC Kota Marudu.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pusat Pengumpulan Hasil Pertanian (APCC) di Kota Marudu di utara Sabah bersedia membantu petani luar bandar menjual produk mereka ke pasaran yang lebih besar.

APCC yang dikendalikan oleh Perbadanan Kemajuan Luar Bandar (KPD) negeri itu dibuka secara rasmi di Kampung Damai di daerah Kota Marudu oleh Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

Pusat itu adalah sebahagian daripada rancangan jangka panjang KPD untuk membangunkan enam APCC seumpama itu di seluruh Sabah dengan kos RM13.2 juta.

Dua lagi APCC yang telah siap ialah di Kundasang dan Beaufort manakala tiga lagi hampir siap di Keningau, Lahad Datuk dan Telupid.

Kitingan, yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan negeri, berkata usaha berterusan KPD untuk menubuhkan pusat itu akan membantu petani di kawasan luar bandar menjual produk mereka ke pasaran yang lebih besar.

“Walaupun petani tidak menghadapi masalah untuk mengeluarkan produk pertanian, mereka sering kekurangan ruang pasaran, disebabkan pasaran tempatan yang tepu. Mereka sering terpaksa memotong harga mereka untuk membolehkan produk dijual.

“APCC akan membantu dalam menghapuskan masalah itu kerana petani yang telah mendaftar dengan pusat ini sentiasa boleh memperoleh harga berpatutan untuk produk mereka melalui sistem bersepadu Pemasaran Pintar KPD untuk menghubungkan APCC dengan pembeli berpotensi dan syarikat yang boleh membida produk itu,” katanya ketika merasmikan APCC Kota Marudu pada Jumaat.

Beliau berkata usaha KPD untuk menubuhkan APCC akan membantu meningkatkan komuniti petani luar bandar.

Pada masa ini, aktiviti pertanian di daerah Pitas, Kudat, Kota Belud dan Kota Marudu di utara Sabah menghasilkan pelbagai komoditi bernilai tinggi seperti madu, pisang Saba, ubi keledek, kacang tanah, labu kuning, halia, jagung manis, jagung lilin, sarang burung walit dan pelbagai jenis produk makanan laut.

APCC Kota Marudu kini hanya mempunyai 249 usahawan tani berdaftar tetapi KPD menjangkakan lebih ramai lagi akan mendaftar.

Pusat ini mempunyai antara lain bilik pengumpulan, penggredan, penyimpanan sejuk, pembungkusan dan pengangkutan produk pertanian.

Sistem pemasaran, KPD Smart, juga akan membolehkan KPD menyimpan rekod digital semua aktiviti pertanian peserta dan menguruskan bekalan untuk memadankan permintaan semasa dan masa depan, mengurangkan risiko lambakan produk pasaran.

“Sejak penubuhannya, KPD telah berulang kali membuktikan dirinya sebagai rakan kongsi terbaik komuniti petani tempatan kami, menawarkan perkhidmatan penting dan relevan kepada rakyat Sabah,” kata Kitingan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top