Sabah Buka Pusat Kuarantin Baharu Di Pusat Tahanan Sementara Sandakan

pusat-tahanan-sandakan.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sebuah Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) baru berkapasiti 500 katil dibuka semalam di Pusat Tahanan Sementara Sandakan yang menempatkan pendatang tanpa izin.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Seri Panglima Masidi Manjun berkata, dengan pembukaan PKRC baru itu untuk membendung penularan Covid-19, PKRC seluruh Sabah kini mempunyai 6,097 katil.

“Jumlah kapasiti katil di hospital Covid-19 adalah sebanyak 1,007 unit menjadikan keseluruhan 7,104 katil di PKRC dan hospital dan hanya 31.7% daripada jumlah katil itu digunakan untuk merawat pesakit Covid-19 negeri ini.

“Sandakan merekodkan 74 kes baharu daripada keseluruhan 290 kes baru Sabah hari ini, iaitu kedua tertinggi di belakang Kota Kinabalu yang mencatat 90 kes baru hari ini,” katanya dalam kenyataan di sini, malam tadi.

Beliau berkata, pematuhan prosedur operasi standard (SOP) mencegah Covid-19 dalam kalangan penduduk Sandakan adalah pada kadar 98% iaitu ke-12 daripada 19 daerah di Sabah dengan tiga daerah mempunyai pematuhan tertinggi 99%, iaitu Kinabatangan, Sipitang dan Kota Belud.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top