Sabah Berharap Dapat Buka Sempadan Antarabangsa Untuk Pulihkan Industri Pelancongan

pelancong.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah berharap sempadan antarabangsa dibuka untuk mengembalikan industri pelancongan ke zaman kegemilangannya.

Bekas menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Seri Masidi Manjun berkata industri itu penting dan antara pencipta pekerjaan terbesar di negeri ini.

Beliau menambah disebabkan oleh wabak itu, tidak dapat dielakkan bahawa ramai orang dan perniagaan terjejas.

“Sebagai bekas menteri pelancongan, ramai rakan dari luar negara bertanya bila mereka boleh datang ke Sabah. Ia menunjukkan Sabah mempunyai potensi yang sangat besar sebagai destinasi pelancongan.

“Jika sempadan dibuka semula, industri akan meningkat. Kita amat berharap ia akan dibuka tidak lama lagi,” katanya kepada pemberita di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah, di sini.

Terdahulu, Masidi, yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri dan Menteri Kewangan II, mewakili Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor menyerahkan bantuan kewangan kepada institusi agama dan pendidikan.

Pada 2019, Sabah menganggarkan perolehan pelancongan sebanyak RM9.01 bilion dengan 4,195,903 ketibaan pelancong. Salah satu faktor yang menyumbang kepada kejayaan itu ialah penerbangan antarabangsa terus dan sewa khas ke Sabah.

Bulan lalu, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Persekutuan (Motac) Datuk Seri Nancy Shukri berkata pelancong antarabangsa boleh melawat negeri lain di Malaysia melalui Langkawi.

Perjalanan antara negeri berikut, bagaimanapun, tertakluk kepada sekurang-kurangnya tujuh hari di Langkawi dan dasar kebangsaan terkini mengenai pengembara antarabangsa.

Ketika ditanya sama ada kemunculan varian baharu Covid-19, termasuk Omicron, akan menjejaskan keadaan, Masidi berkata orang ramai perlu belajar untuk hidup dengan virus itu.

“Saya percaya dengan kemajuan sains perubatan, saya pasti mereka akan menghasilkan ‘penawar’ yang akan membendung atau menjadikan Covid-19 sebagai virus seperti selesema.

“Buat masa ini, kami perlu mematuhi peraturan kesihatan dan prosedur operasi standard,” kata Masidi, yang juga jurucakap Covid-19 Sabah.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top