Sabah berhak mengimport dan mengurus pengeluaran berasnya – TKM 1

dr-jeffrey-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah berhak mengimport beras dan menguruskan pengeluarannya, kata Timbalan Ketua Menteri I Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

Beliau berkata, Kerajaan Persekutuan perlu menimbang semula keputusannya untuk tidak membenarkan negeri ini mengimport beras sendiri bagi memenuhi permintaan tempatan.

“Autonomi untuk menguruskan pengimportan dan pengeluaran beras bukan sekadar permintaan tetapi hak asasi bagi Sabah untuk menangani keperluan khusus dan kebajikan rakyatnya dengan lebih baik,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Kitingan, juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan negeri, berkata keperluan dan keadaan Sabah sama sekali berbeza daripada Semenanjung Malaysia.

“Kami mempunyai autonomi wilayah, dan keupayaan untuk menguruskan import dan pengeluaran beras kami sendiri harus berada dalam bidang kuasa kami.

“Pendekatan terdesentralisasi sebegini akan memperkasakan Sabah dan Sarawak untuk bertindak balas dengan lebih berkesan kepada bekalan dan permintaan tempatan, memastikan rakyat diberi perkhidmatan yang lebih baik,” katanya.

Minggu lalu, Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu memberitahu Parlimen bahawa kerajaan tidak bercadang untuk membenarkan Sabah mengimport beras secara bebas dan dasar import semasa kekal sebagai cara terbaik untuk menangani isu berkaitan bekalan.

Bernas kini merupakan pengimport tunggal kerajaan, konsesi dilanjutkan hingga 2031.

“Dasar ini telah membolehkan negara menghadapi ketidakstabilan harga beras global, melindungi kita daripada ketidaktentuan pasaran antarabangsa,” kata Mohamad ketika menjawab soalan Isnaraissah Munirah Majilis (Warisan-Kota Belud), yang bertanya sama ada kerajaan persekutuan akan membolehkan Sabah mengimport beras sendiri.

Sebagai permulaan kepada peralihan, Kitingan mencadangkan agar Sabah menguruskan sekurang-kurangnya 50% import beras untuk keperluan sendiri.

Beliau berkata ini akan memberi peluang kepada negeri untuk membuktikan keberkesanan kawalan tempatan terhadap bekalan makanannya tanpa membongkar sistem sedia ada.

“Ia berfungsi sebagai jalan tengah yang membolehkan penilaian dan pelarasan,” tambahnya.

Kitingan berkata sokongan berterusan terhadap sistem monopoli dalam import beras memudaratkan ekonomi dan tidak produktif kepada kemajuan negeri dan rakyatnya.

“Saya difahamkan bahawa monopoli ini akan berakhir pada 2031. Tetapi kuasa (monopoli) seperti ini boleh membawa kepada keadaan yang tidak bertanggungjawab dan mungkin tidak memberi manfaat kepada rakyat Sabah,” tambahnya.

“Persaingan dalam konteks pengimportan dan pengeluaran beras akan membawa kepada kaedah pertanian yang lebih baik, hasil yang lebih tinggi dan harga yang lebih kompetitif, memberi manfaat kepada pengguna dan pengeluar,” tambahnya.

 

Sumber: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top