Sabah Benar Bas Ekspress Beroperasi Dengan Separuh Kapasiti Mulai Hari Ini

bas-ekspress.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri telah bersetuju untuk membenarkan bas ekspres beroperasi dengan separuh kapasiti mulai hari ini selama tempoh perintah kawalan pergerakan pemulihan.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Seri Masidi Manjun berkata pemandu dan pengusaha bas ekspres mesti mematuhi peraturan bahawa kapasiti penumpang dihadkan kepada 50% berdasarkan tempat duduk untuk memastikan jarak fizikal selalu terjaga.

“Pengusaha bas ekspres hanya boleh mengambil dan menurunkan penumpang di terminal. Bas ekspres juga tidak dibenarkan berhenti di mana-mana perhentian, termasuk restoran, ”katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Pemandu dan penumpang juga harus menjalani pemeriksaan gejala dan pemeriksaan suhu sebelum menaiki bas. Ini sebagai tambahan kepada penggunaan topeng muka pada sepanjang masa, penggunaan sanitizer  dan juga mengurangkan interaksi dengan penumpang lain di dalam bas.

“Pemandu akan dilarang bekerja jika mereka mempunyai gejala (Covid-19). Selain itu, pemandu atau pengendali bas juga berhak untuk mencegah penumpang menaiki bas sekiranya mereka (penumpang) mempunyai simptom. Pemandu akan diminta untuk membuat pengumuman berkala mengenai pemakaian topeng muka di dalam bas.

Katanya, pengusaha juga digalakkan untuk membasmi kuman bas setiap dua jam.

Dalam pada itu Masidi, yang merupakan jurucakap kerajaan negeri Covid-19, mengatakan 71 kes positif baharu dicatatkan pada Sabtu, menjadikan jumlah keseluruhan kes Covid-19 menjadi 53.864.

Katanya, 77 pesakit pulih dan dikeluarkan dari hospital, menjadikan jumlah pesakit yang telah pulih di Sabah 52,711.

Sebanyak 1,494 individu menerima dos pertama vaksin Covid-19 semalam, menjadikan sejumlah 22,464 penerima sejak program imunisasi peringkat negeri dilancarkan pada 4 Mac, tambahnya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top