Sabah Alu-alukan Konsert Termasuk Oleh Artis Antarabangsa

Ceasar-Mandela-Malakun-whatsapp-pic-091020-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Konsert yang menampilkan artis antarabangsa bukan suatu bentuk ancaman tetapi hanyalah satu bentuk hiburan, kata Naib Ketua ARMADA Nasional, Ceasar Mandela Malakun.

“Sabah mengalu-alukan konsert termasuk yang menampilkan artis antarabangsa. Kami pernah menganjurkan acara sebegini sebelum ini dan tidak pernah ada masalah. Orang Sabah adalah orang yang cintakan keamanan yang tidak akan keluar untuk membantah hanya kerana seseorang berkata demikian,” katanya.

“Apa yang kita lihat sebagai ancaman adalah ideologi yang boleh memecahbelahkan kita dan memusnahkan keharmonian kaum dan agama yang kita pelihara sejak turun-temurun,” katanya sebagai menjawab amaran Pemuda PAS bahawa akan mengadakan bantahan di seluruh negara melainkan acara seperti itu yang telah dijadualkan dibatalkan.

Mandela, yang juga Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Sabah menegaskan, apa yang rakyat Sabah mesti terus tolak adalah ideologi yang boleh menghancurkan perpaduan dalam kepelbagaian yang menjadi identiti kebanggaan Sabah.

“Selain itu, orang Sabah adalah orang sederhana yang hidup dengan akal. Kami hidup dalam harmoni walaupun berbeza etnik dan agama, dan kami saling menghormati antara satu sama lain,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Selasa.

Mandela berkata, muzik dan lagu mempunyai kuasa sejagat yang menyatukan orang dari semua kaum dan agama.

“Sebagai bahasa sejagat, muzik menyatukan orang merentasi budaya dan boleh menghiburkan orang semasa kesusahan. Muzik dan lagu ada di sekeliling kita. Mereka memberikan cerita, inspirasi dan kegembiraan yang hebat dalam mesej mereka. Mereka juga boleh menjadi kuasa untuk perubahan, berfungsi sebagai suara untuk advokasi sosial dan meningkatkan persefahaman bersama antara budaya yang berbeza,” katanya.

Beliau juga berkata, penganjur konsert yang menampilkan artis antarabangsa akan mendapati Sabah sebagai tempat yang sempurna kerana di sini adalah bumi muzik dan lagu.

“Rakyat Sabah menghargai nilai muzik dan lagu kerana ia adalah sebahagian daripada kehidupan setiap komuniti etnik di Sabah dan kami menurunkan ini dari generasi ke generasi. Dan apa yang menyatukan kami ialah lagu dan muzik daripada satu komuniti etnik dihargai dan dinikmati oleh orang lain. Ini adalah salah satu trademark orang Sabah,” katanya.

Ketua Pemuda PAS Ahmad Fadhli Shaari baru-baru ini menggesa kerajaan membatalkan konsert dijadualkan yang menampilkan artis antarabangsa dan memberi amaran bahawa melainkan jika ini dilakukan, protes akan berlaku di seluruh negara.

Beliau berkata, mereka menggalakkan hedonisme dan tidak serasi dengan norma dan nilai kehidupan umat Islam di Malaysia.

“Kami tidak akan teragak-agak untuk menggerakkan penentangan di seluruh negara jika (seruan ini) diabaikan,” katanya yang dipetik dalam laporan.

Catatannya di Facebook dibuat susulan konsert yang diadakan oleh penyanyi dan penulis lagu Amerika, Billie Eilish baru-baru ini.

Bagaimanapun, Ahmad Fadhli kemudiannya mencadangkan konsert artis antarabangsa dibenarkan, termasuk di tiga negeri kendalian PAS, selagi artis itu tidak mengamalkan “gaya hidup sesat”.

Beliau berkata, parti itu tidak akan menghalang sebarang konsert diadakan di Kelantan, Terengganu, atau Kedah sekiranya tidak bertentangan dengan budaya tempatan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top