Sabah Akan Pastikan Kejayaan Pelan Pemulihan Ekonomi BIMP-EAGA

BIMP-EAGA.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah mengalu-alukan Kenyataan Bersama Sidang Kemuncak Ke-14 Kawasan Pertumbuhan Timur ASEAN-Brunei-Indonesia- Malaysia-Filipina (BIMP-EAGA) untuk menjalinkan kerjasama yang lebih erat antara negara peserta bagi melonjakkan ekonomi selepas pandemik Covid-19.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor berkata, Sabah akan melakukan bahagiannya untuk memastikan kejayaan rancangan pemulihan antaranya pembangunan Koridor Ekonomi BIMP-EAGA.

Antara perkara yang telah dipersetujui dalam Kenyataan Bersama itu ialah inisiatif Kuarantin Satu Borneo untuk memudahkan perdagangan dan pelaburan.

Tangkap layar para pemimpin BIMP-EAGA semasa Sidang Kemuncak itu berlangsung secara maya.

Sabah telah mengenal pasti tiga titik sempadan iaitu Bantul, Sebatik dan Serudung di bawah fasa kedua inisiatif itu manakala fasa perintis adalah di sempadan Entikong, Indonesia – Tebedu, Sarawak dan Sungai Tujuh, Brunei – Sungai Tujuh, Miri.

Hajiji adalah pemerhati pada Sidang Kemuncak ke-14 BIMP-EAGA yang diadakan secara maya hari ini yang dipengerusikan oleh Presiden Indonesia Joko Widodo. Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob; Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah; dan Presiden Filipina, Rodrigo Duterte berucap pada Sidang Kemuncak itu.

Turut berucap ialah Setiausaha Agung Asean, Datuk Lim Jock Hoi dan Presiden Bank Pembangunan Asia, Masatsugu Asakawa.

Hajiji mengikut Sidang Kemuncak Ke-14 BIMP-EAGA yang sedang berlangsung

“Kami bersetuju dan menyokong pandangan Malaysia yang dikemukakan oleh Perdana Menteri bahawa BIMP-EAGA akan menjadi platform yang berguna dalam kebangkitan ekonomi. Ia juga merupakan petanda baik dengan objektif yang ditetapkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (2021-2025),” kata Hajiji.

Bersama Ketua Menteri ialah Duta Khas Sabah ke BIMP-EAGA, Tan Sri Pandikar Amin Mulia; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Sr. Safar Untong; Peguam Besar Negeri Sabah, Datuk Nor Asiah Mohd Yusof; dan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam Sabah, Datuk Rosmadi Sulai.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top