Sabah Akan Bina Loji Janakuasa Hidro Dan Solar

ssk-loji.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Cabang pelaburan strategik kerajaan negeri, Qhazanah Sabah, telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Jaks Solar Power Sdn Bhd (JAKS) untuk bekerjasama dalam pembangunan loji janakuasa hidro dan solar di Sabah.

MoU tersebut ditandatangani pada hari Khamis di pejabat Qhazanah Sabah di Riverson Suite, di sini.

Qhazanah Sabah diwakili oleh ketua pegawai eksekutifnya Ahmad Rizal Dahli dan setiausaha syarikat Rudy Jaglul. JAKS diwakili oleh ketua pegawai eksekutifnya Andy Ang Lam Poah dan pengurus besar kanan Benedict Ho Kok Keong.

Majlis menandatangani MoU itu disaksikan oleh Pengerusi Qhazanah Sabah, Datuk Seri Panglima Dr Salleh Said Keruak dan pengarah eksekutifnya Mohd Shukor Abdul Mumin.

Salleh menyatakan bahawa MoU itu adalah untuk membolehkan syarikat meneroka pembangunan projek tenaga yang mampan di Sabah.

“Sabah adalah negeri yang berkembang pesat dengan permintaan tenaga yang tinggi. Kerjasama ini merupakan peluang terbuka bagi kedua-dua syarikat untuk meneroka kemungkinan mengembangkan tenaga boleh diperbaharui dan untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi, ”katanya.

Dalam majlis itu, Mohd Shukor dalam ucapan alu-aluannya mengatakan bahawa syarikat mengharapkan kerjasama ini mencapai aspirasi Maju Jaya Sabah.

Qhazanah Sabah (dahulunya dikenali sebagai Warisan Harta Sabah Sdn Bhd) telah berkembang menjadi syarikat utama yang berkaitan dengan kerajaan dengan pelaburan dalam pelbagai sektor di seluruh negara.

Sejak ditubuhkan pada tahun 1995, syarikat telah secara konsisten membayar dividen melebihi RM200 juta dan kini sedang menjelajah usaha perniagaan baharu dengan objektif untuk berfungsi sebagai pemangkin bagi mendorong pembangunan ekonomi.

Sementara itu, Jaks Solar Power Sdn Bhd adalah anak syarikat JAKS Resources Berhad yang merupakan sekumpulan syarikat yang terlibat terutamanya dalam projek berkaitan air seperti kerja pemasangan paip, pembinaan takungan, pengambilan, loji rawatan dan empangan.

Turut hadir ialah pengarah Qhazanah Sabah, Datuk Dr Johnson Tee dan pengurusan Qhazanah Sabah.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top