Sabah Akan Beroleh Keuntungan Daripada Perlombongan Pasir

lombong-pasir.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah dan khususnya penduduk Kota Belud akan mendapat manfaat daripada pendekatan perlombongan pasir yang sistematik dan mampan di daerah itu, terima kasih kepada Qhazanah Sabah Bhd (QSB).

Cabang pelaburan Kerajaan Negeri telah bekerjasama dengan firma, Warisan Cekal Bistari Sdn Bhd (WHC), untuk menubuhkan kenderaan WH Cekal Bersepadu Sdn Bhd (WHCB), untuk menjadi entiti khusus  yang mempelopori kaedah pengurusan sungai yang sistematik. perlombongan pasir di Kota Belud.

Ketua Pegawai Eksekutif WHCB Mohd Amin Bustamin berkata, selain menggunakan pendekatan sistematik itu, syarikat itu juga akan mewujudkan penyelesaian berkesan terhadap mitigasi banjir yang berlaku di kawasan perlombongan.

“Visi kami adalah untuk memperkasakan kerajaan negeri dengan menjadi pemain utama dalam sektor ini selain secara sistematiknya akan meningkatkan skala ekonomi untuk sumber huluan agar ianya boleh dibekalkan kepada pasaran tempatan dan antarabangsa,” katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam selepas merasmikan pelancaran syarikat terbabit di sini.

Beliau berkata, WHCB juga mensasarkan menggunakan sepenuhnya pendapatan bagi memajukan tahap sosio ekonomi penduduk Kota Belud menerusi Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR).

Katanya, sasaran jangka panjang syarikat adalah untuk diiktiraf sebagai satu entiti mentadbir urus alam sekitar, sosial dan korporat dalam perlombongan pasir sungai agar ianya kekal mampan dari pelbagai segi perspektif.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top