RUU Berkaitan Pindaan MA63: Bahaskan Perkataan-Perkataan Yang Akan Diguna Di DUN Sabah – Dr Jeffrey

dr-jeffrey-1.jpg

(Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) mencadangkan agar DUN Sabah mengadakan sidang khas untuk membahaskan dan menyelesaikan perkataan-perkataan yang akan digunakan bagi Perkara 1(2) dan Perkara 160(2) Perlembagaan Persekutuan.

Presiden STAR Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan berkata ini adalah cara terbaik kerana sebarang perubahan pada perkataan Perlembagaan Persekutuan yang memberi kesan kepada Negeri-Negeri Borneo harus dipersetujui oleh kerajaan Sabah dan dewan perundangannya, dan bukannya menteri-menteri persekutuan.

“Tidak menjadi masalah sama ada menteri persekutuan adalah rakyat Sabah atau orang Sarawak. Realitinya, selagi mereka menjadi menteri persekutuan, mereka mewakili kerajaan persekutuan, bukan kerajaan Sabah atau Sarawak.

“Sebaliknya, dewan perundangan Sabah dan Sarawak masing-masing mewakili rakyat Sabah dan Sarawak. Sebarang keputusan yang dibuat oleh parlimen yang mempengaruhi Negara-negara Borneo tanpa persetujuan pemerintah Sabah dan Sarawak akan tidak sah, ”katanya dalam satu kenyataan di sini, Sabtu.

Kitingan, yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah, selalu menyatakan bahawa perkataan-perkataan yang diusulkan dalam pindaan itu akan menimbulkan lebih banyak kekaburan, yang berpotensi membuka jalan kepada penafsiran yang berbeza, bergantung pada apa yang seseorang itu percaya.

Beliau menegaskan bahawa hanya setelah sidang Sabah membahaskan dan sebulat suara memutuskan perkataan-perkataan yang tepat untuk digunakan, maka keputusan itu disampaikan kepada parlimen dan kerajaan Persekutuan.

“Tambahan pula, kami tidak mahu pindaan ini hanya sekadar perubahan kosmetik sedangkan pada hakikatnya, Sabah dan Sarawak masih tidak dilayan sebagai rakan kongsi yang sama rata dalam perkongsian ini.

“Jangan lupa banyak isu mengenai Malaysia dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) masih tidak dapat diselesaikan.

“Sebagai contoh, perkataan-perkataan pada  perjanjian tersebut menyebabkan ada kalangan percaya bahawa Sabah dan Sarawak menjadi sebahagian daripada Tanah Melayu seperti yang dinyatakan dalam Artikel 1 perjanjian itu, yang menyatakan bahawa Sabah dan Sarawak disatukan dengan negeri-negeri Persekutuan Tanah Melayu yang ada, menjadikan kita sebagai negeri yang ke 12 dan 13 Tanah Melayu,” jelasnya.

“Pada akhirnya, apa yang kita lihat ialah Tanah Melayu mengubah namanya menjadi Malaysia dan memperluas sempadannya untuk merangkumi Sabah dan Sarawak.

“Itu bukan aspirasi Malaysia dan bukan apa yang diharapkan oleh nenek moyang kita ketika mereka pertama kali menyetujuinya,” katanya.

Kitingan mengatakan berbeza dengan MA63, Proklamasi Malaysia pada 16 September 1963 yang menyelesaikan proses pembentukan Malaysia, menyatakan bahawa Sabah dan Sarawak (dan Singapura) disatukan dengan Persekutuan Tanah Melayu.

“Apa yang saya ingin katakan ialah kembali kepada MA63 akan mundur. Mengapa tidak diteruskan mengikut Proklamasi Malaysia sedangkan status Sabah dan Sarawak telah bertukar daripada tanah jajahan kepada negara bangsa?” tanya beliau.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top