RUU Berkaitan MA63: Tidak Disebut ‘Status Yang Sama’ Dalam Pindaan Yang Dicadangkan – Yong

yong.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Cadangan pindaan perlembagaan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang dijadual dibentangkan di Parlimen pada Selasa, sepatutnya didedahkan kepada umum dan pihak pemegang taruh lebih awal untuk perbincangan menyeluruh.

Parti Maju Sabah (SAPP), yang telah membawa isu MA63 ke arus perdana sejak 2010, berpegang pada pandangan bahawa sebarang pindaan kepada MA63 mesti mempunyai pendedahan penuh dan melibatkan penyertaan awam.

Presidennya, Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee, menegaskan bahawa hanya beberapa pegawai atasan telah diberi taklimat. Bahkan sebahagian besar anggota Dewan Undangan Negeri Sabah, termasuk dirinya sendiri, tidak dapat mengakses salinan pindaan yang dicadangkan.

Kata Yong, berdasarkan sumber beliau, pindaan yang diusulkan pada Pasal 1 (2) hanya mengatur penomboran negeri dan beliau difagamkan tidak ada disebut dalam pindaan yang dicadangkan mengenai ‘status yang sama’ (antara Sabah, Sarawak dan Tanah Melayu).

“Tidak juga disebut mengenai peralihan kuasa daripada Senarai Persekutuan (dalam perlembagaan) kepada Senarai Negeri.

“Tidak ada disebut Undang-undang Laut Wilayah yang tidak berperlembagaan, tidak disebut mengenai 40% pendapatan bersih untuk Sabah, tidak disebutkan definisi minyak dan gas sebagai ‘mineral’ sehingga minyak dan gas berada di bawah kekuasaan kerajaan Sabah,” dakwanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

“Seperti yang saya faham, pada masa ini, cadangan pindaan perlembagaan kepada Perkara 1(2) membabitkan komposisi Persekutuan oleh negeri-negeri Malaya dan negeri-negeri Borneo.

“Sedangkan cadangan pindaan kepada Perkara 160A bertujuan memasukkan MA63 selain MA57 sebagai perjanjian penubuhan Malaysia,” tambahnya.

Bekas Ketua Menteri Sabah itu seterusnya berkata masih harus dilihat apakah kedua-dua pindaan ini akan memulakan beberapa siri perundangan berbangkit untuk mengembalikan autonomi Sabah atau sama ada pindaan itu hanya kosmetik untuk menenangkan rakyat Sabah.

Jawapannya terletak pada Nota Penerangan yang merupakan sebahagian daripada rang undang-undang pindaan yang menerangkan maksud dan niat rang undang-undang tersebut.

Sebagai contoh, beliau mengatakan apa yang disebut RUU pindaan MA63 yang diusulkan oleh pemerintah Pakatan Harapan pada tahun 2019 berisi Pernyataan Penjelasan yang:

“Pindaan ini dibuat selaras dengan semangat MA63…Ia memenuhi aspirasi dan harapan kerajaan Negeri Sabah dan Sarawak, dan semua rakyat Sabah dan Sarawak.

Pindaan ini tidak, dalam apa cara sekalipun, mengubah fungsi Kerajaan Persekutuan dan Negeri di bawah konsep federalisme.”

Menurut Yong, Pernyataan Penjelasan itu, yang merupakan sebahagian daripada rang undang-undang, akan secara berkesan membunuh sebarang tindakan perundangan dan pentadbiran seterusnya untuk memulihkan hak Sabah di bawah MA63.

Oleh itu, beliau mengatakan RUU 2019 adalah penipuan besar untuk memperbodohkan rakyat.

SAPP katanya, menunggu salinan rang undang-undang pindahaan perlembangaan 2021 itu untuk melihat apakah ia membuahkan harapan yang tinggi kepada rakyat Sabah atau sebaliknya menjadi ketakutan yang terburuk.

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top