Royal Brunei Airlines Kembali Beroperasi Di Sabah

joniston-royal-brunei.jpg

Joniston (empat kiri) menyambut kedatangan para penumpang dari pesawat Penerbangan Diraja Brunei di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA).

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pengoperasian semula penerbangan langsung antara Bandar Seri Begawan dan Kota Kinabalu kini memudahkan pelancong bukan sahaja dari Brunei Darussalam tetapi juga dari negara lain untuk ke Sabah.

Penerbangan langsung itu yang dikendalikan oleh Syarikat Penerbangan DiRaja Brunei dilancarkan semula kelmarin, dengan membawa seramai 150 penumpang ke Kota Kinabalu.

Ia merupakan syarikat penerbangan asing kedua yang memulakan semula operasi penerbangan terus ke Kota Kinabalu, selepas Scoot iaitu syarikat penerbangan tambang rendah Singapura.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar yang juga Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah, Datuk Joniston Bangkuai berkata, pengoperasian semula syarikat penerbangan asing adalah petunjuk baik untuk pelancongan dan ekonomi Sabah.

“Kita berbesar hati mengalu-alukan kedatangan semula penerbangan DiRaja Brunei kerana ini dapat membantu para penumpang antarabangsa transit, terutamanya dari laluan yang dikendalikan sebelum ini iaitu Australia, United Kingdom, Timur Tengah dan Jepun.

“Sabah telah bersedia untuk menerima pelancong, dan kita berharap lebih banyak syarikat penerbangan asing akan memulakan penerbangan terus ke Kota Kinabalu. Dengan adanya penerbangan terus dari bandar-bandar di seluruh rantau ASEAN, kita boleh menjangkakan peningkatan pelawat di negeri ini,” katanya.

Kelmarin, Joniston menyambut kedatangan para penumpang dari pesawat Penerbangan Diraja Brunei di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA).

Beliau turut diiringi Setiausaha Tetap Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Sr. Mohd. Yusrie Abdullah; Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sabah (STB), Noredah Othman; dan Naib Presiden (Jualan Penumpang, Kargo dan Jualan Carter) DiRaja Brunei, Christina Chua.

Christina berkata, Kota Kinabalu adalah destinasi penting bagi syarikat penerbangan Diraja Brunei dan mereka berharap dapat meningkatkan kekerapan penerbangan langsung antara dua destinasi tersebut dalam masa terdekat.

“Pada masa ini, kita beroperasi dua kali seminggu untuk laluan Kota Kinabalu. Kita bercadang untuk menambah penerbangan agar dapat membawa lebih ramai pelancong dari Brunei ke Sabah,” katanya.

Ketibaan pesawat penerbangan Diraja Brunei itu diberi sambutan meriam air selepas mendarat di landasan kira-kira jam 7.50 malam. Para penumpang turut diberikan beg cenderahati,  termasuk baucar beli-belah, oleh pihak STB.

“STB telah bekerjasama dengan Suria Sabah dan Jesselton Duty Free untuk menyediakan beberapa baucar diskaun belih-belah kepada pelancong Brunei. Kita tahu bahawa rakyat Brunei gemar membeli-belah dan kita gembira mengalu-alukan mereka kembali,” kata Noredah.

Pada masa ini, syarikat penerbagan DiRaja Brunei mengendalikan penerbangan antara Bandar Seri Begawan dan Kota Kinabalu setiap Jumaat dan Ahad. Penerbangan langsung itu mengambil masa 40 minit.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top