RM4.2 juta untuk projek, program pembangunan wanita – KM

hajiji-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri telah memperuntukkan sebanyak RM4.2 juta kepada Jabatan Hal Ehwal Wanita Sabah (JHEWA) dan RM 700,000 kepada Majlis Penasihat Wanita Sabah (MPWS) bagi melaksanakan pelbagai projek dan program pembangunan wanita, termasuk operasi dan pengurusannya tahun ini, kata Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor.

Katanya, peruntukan khas juga telah diberikan untuk projek jangka pendek melalui Projek Creating Millionaire Among Young Women (CreaM@YWE) sebanyak RM554,540 dan RM3.4 juta untuk Projek Akademi Kepimpinan Wanita Sabah.

Beliau berkata, pelbagai inisiatif dan program di bawah Pelan Pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) yang telah dilaksanakan sebelum ini akan diteruskan pada tahun 2023.

“Antaranya ialah Program Outreach Santuni Wanita dan Program JHEWAnita untuk memperkasa golongan ibu tunggal dan wanita B40. Program Santuni Komuniti yang bertujuan meningkatkan penghasilan dan penjualan produk oleh usahawan ibu tunggal dan wanita B40 merupakan antara inisiatif baharu untuk menyantuni masyarakat juga akan diadakan,” katanya ketika merasmikan Majlis Sambutan Hari Wanita Peringkat Negeri Sabah Tahun 2023 di Grand Ballroom, Magellan Sutera Harbour, di sini, malam tadi.

Hajiji berkata, Kerajaan sememangnya mengambil usaha dan tindakan yang berterusan bagi merapatkan jurang gender melalui inisiatif yang diambil, sama ada melalui kementerian, jabatan mahupun agensi terlibat kerana ramai wanita yang berkaliber dan berpotensi untuk memegang jawatan pembuat keputusan dalam sesebuah organisasi.

Di Sabah sendiri saban tahun berlaku perubahan wanita sebagai pembuat keputusan, katanya, sambil menambah, dalam sektor penjawatan awam, setakat bulan Ogos 2023, statistik dan data wanita pembuat keputusan Kerajaan Negeri Sabah bagi Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah berjumlah 33.3 peratus iaitu seorang wanita daripada tiga orang Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri.

“Bagi jawatan Setiausaha Tetap berjumlah 9.09 peratus iaitu seorang wanita daripada 11 Setiausaha Tetap Kementerian. Peratusan Timbalan Setiausaha Tetap sebanyak 40 peratus iaitu lapan wanita daripada 20 Timbalan Setiausaha Tetap. Sementara Ketua Jabatan pula sebanyak 30.23 peratus iaitu 13 wanita daripada 43 Ketua Jabatan.

“Saya ingin tegaskan bahawa Kerajaan Negeri sentiasa berpegang kepada prinsip pemerkasaan wanita kerana wanita merupakan salah satu tonggak pembangunan negara yang paling penting, bukan sahaja dalam aspek sosial, politik dan ekonomi, malah merangkumi segala aspek pembangunan negara,” katanya.

Beliau berkata, banyak yang telah dilaksanakan oleh Kerajaan bagi menambahbaik perlindungan dan kebajikan pekerja khususnya wanita, antaranya pindaan ke atas Akta Kerja 1955 yang merangkumi pindaan cuti bersalin dipanjangkan daripada 60 hari kepada 98 hari, cuti paterniti daripada 3 hari ke 7 hari agar suami membantu para isteri yang baharu melahirkan anak serta majikan diwajibkan menampal notis tentang kesedaran gangguan seksual di tempat kerja.

Hajiji berkata, Kerajaan Negeri komited dan terus memberi sokongan padu terhadap segala usaha yang dibuat mana-mana pihak termasuk badan bukan kerajaan (NGO) untuk memperkasakan pembangunan wanita di negeri ini.

Selaras dengan hala tuju Kerajaan Negeri untuk membudayakan masyarakat prihatin dan merakyatkan perkhidmatan yang cemerlang, katanya, Kerajaan kekal komited untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Menurutnya, tanpa mengambil kira latar belakang mereka, wanita pada masa kini mempunyai banyak kepakaran dalam pelbagai bidang dan berperanan penting kepada kemajuan negara, pembangunan institusi kekeluargaan serta pengukuh kasih sayang dalam masyarakat.

Katanya, komitmen, kesabaran dan kecekalan wanita sebagai seorang isteri, seorang ibu, seorang anak dan sebagai seorang warga Malaysia yang berjiwa besar sangat memberikan inspirasi kepada semua.

“Walaupun lakaran kejayaan demi kejayaan terus dicapai, kita tidak harus berpuas hati. Tugas untuk memperkasa wanita perlu diperkemaskan kerana wanita masih terbelenggu dengan isu stereotaip terhadap kepimpinan wanita, penglibatan wanita sebagai pembuat keputusan, beban berganda bagi wanita berkerjaya yang perlu mengimbangi antara tuntutan kerja dengan pengurusan rumah tangga, serta isu keganasan berasaskan gender yang masih menyasarkan wanita,” tegasnya. – Warta Oriental

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top