RM280,000 peruntukan Parlimen dan Pembangunan Koperasi untuk empat sekolah menengah di Penampang

ewon.jpg

Gambar fail.

Kongsi Bersama

PENAMPANG: Ahli Parlimen Penampang Datuk Ewon Benedick berkata, sejumlah RM280,000 akan disalurkan kepada empat buah sekolah menengah di kawasan Penampang bagi menjayakan program pembangunan koperasi dan kecemerlangan sekolah berkenaan.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi berkata, empat sekolah itu ialah SMK Datuk Peter Mojuntin, SMK St Micheal Penampang, SMK Limbanak dan SMK Bahang.

“Daripada jumlah itu, RM200,000 adalah peruntukan daripada pembangunan koperasi yang akan disampaikan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dan RM80,000 lagi daripada peruntukan Ahli Parlimen Penampang.

“Setiap koperasi sekolah menengah di kawasan Penampang akan menerima peruntukan pembangunan koperasi sebanyak RM50,000 bagi menggerakkan aktiviti keusahawanan melalui koperasi masing-masing dan RM20,000 lagi untuk pelbagai program kecemerlangan sekolah masing-masing.

“Sumbangan ini merupakan komitmen saya untuk terus melaksanakan tanggungjawab saya kepada sekolah-sekolah di Penampang. Sebagai Wakil Rakyat, saya perlu menjadi sebahagian daripada ekosistem tanggungjawab sekolah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Kecemerlangan Pelajar SMK Datuk Peter Mojuntin, di dewan sekolah itu, di sini, semalam.

Turut hadiri Timbalan Pegawai Pendidikan Daerah, Sektor Pengurusan Sekolah, Pejabat Pendidikan Daerah Penampang Ag Mohd. Kadir Ag Kanak, Pengetua sekolah Haji Md Rahim Haji Md Lair, penolong-penolong kanan sekolah, guru-guru dan para pelajar.

Ewon berkata, beliau akan terus berusaha mencari dana untuk membiayai keperluan-keperluan lain di semua sekolah kawasan Penampang.

“Sebelum ini, kita telah bekerjasama dengan Yayasan Bank Rakyat iaitu yayasan yang diletakkan di bawah kementerian saya untuk membantu sekolah-sekolah di kawasan Penampang dan Kadamaian.

“Saya berharap syarikat-syarikat korporat dan koperasi-koperasi premier juga dapat melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR) masing-masing untuk membantu sekolah yang memerlukan, termasuklah keperluan van oleh sekolah-sekolah. Saya akan mengadakan perbincangan dengan mereka bagaimana keperluan ini dapat direalisasikan,” katanya. – Jesselton Times

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top