RM1.6 juta diperuntukkan bagi membina 20 rumah SMJ di Lumadan – Ruslan

ruslan-muharram.jpg

Datuk Haji Ruslan Muharam (gambar fail)

Kongsi Bersama

BEAUFORT: Kira-kira 20 buah rumah Sabah Maju Jaya (SMJ) di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Lumadan bakal didirikan tahun ini menerusi peruntukan Kerajaan Negeri, kata Pembantu Menteri Kepada Ketua Menteri, Datuk Ruslan Muharam.

Ruslan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lumadan berkata, bagi pembinaan rumah SMJ di Lumadan, sebanyak RM1.6 juta diperuntukkan kerajaan untuk tujuan itu bagi membolehkan golongan sasar dalam kategori miskin dapat menikmati kehidupan yang lebih baik dan berkualiti.

Mengulas lanjut, Ruslan memberitahu peruntukan bagi setiap rumah berbeza iaitu dalam anggaran RM80,000 hingga RM85,000 untuk setiap unit berdasarkan lokasi dan kesesuaian tapak untuk membina rumah.

“Pembinaan rumah SMJ akan dilaksanakan secara berperingkat berdasarkan lantikan kontraktor oleh Pejabat Daerah Beaufort dan untuk permulaan, pembinaan sebanyak empat buah rumah telah dimulakan.

“Manakala, pembinaan rumah selebihnya akan bermula dalam masa terdekat dan dijangka 20 buah rumah SMJ akan siap tahun ini juga,” katanya ketika ditemui selepas menyempurnakan Majlis Pecah Tanah Rumah SMJ di Kampung Beringin, baru-baru ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Ruslan berkata, projek rumah SMJ itu jelas menunjukkan kemampuan kewangan kerajaan negeri di bawah pentadbiran Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Hajiji Mohd Noor.

“Sebanyak 1,460 buah rumah dibina di semua 73 DUN di Sabah membabitkan 20 buah rumah SMJ bagi setiap DUN.

“Ini adalah satu peruntukan besar bagi membantu rakyat yang memerlukan, selain menunjukkan peningkatan kewangan Sabah yang diterajui kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pimpinan Hajiji,” katanya.

Sementara itu, penerima rumah SMJ di Kg Beringin, Jaman Ungut, 43, ketika ditemui melahirkan rasa syukur dan berterima kasih kepada kerajaan negeri khususnya Hajiji atas keprihatinan terhadap golongan susah sepertinya.

Bapa kepada empat anak itu berkata, rumah sedia ada yang diduduki beliau bersama keluarganya sejak sekian lama sudah tidak stabil dan tidak selamat kerana sudah terlalu uzur.

“Rumah peninggalan orang tua isteri saya yang kami duduki ketika ini sudah tidak selamat dan sedikit condong susulan kondisinya yang tidak lagi kukuh kerana usang setelah dibina lebih 38 tahun lalu.

“Untuk baik pulih rumah ini, saya tidak mampu kerana pendapatan tidak menentu sebagai pembuat batu nisan iaitu sekitar RM400 ke RM500 sebulan yang sememangnya turut tidak cukup menyara keluarga.

“Justeru, syukur kepada Allah SWT dan terima kasih kerajaan GRS di atas keprihatinan ini dan penghargaan juga kepada wakil rakyat (Ruslan) atas usaha beliau hingga kami menerima bantuan rumah SMJ ini,” katanya. – Utusan Borneo

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top