Risiko Tanah Runtuh Di Sabah Lebih Tinggi

tanah-runtuh.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ancaman tanah runtuh di kawasan tanah tinggi di Sabah lebih besar berbanding di Semenanjung.

Pengarah Pusat Kajian Bencana Alam, Universiti Malaysia Sabah (UMS) Prof. Madya Dr. Rodeano Roslee berkata, biarpun bentuk muka bumi di Sabah dan Semenanjung sama, namun, dari segi geologi, Sabah lebih berisiko berlaku tanah runtuh.

Beliau berkata, kejadian tanah runtuh di Cameron Highlands berlaku disebabkan penerokaan tanah yang tidak terkawal, berbeza dengan Sabah yang penerokaan tanah sedikit tetapi kadar ancaman tanah runtuh tinggi terutama semasa musim tengkujuh.

Katanya, sepanjang laluan Tamparuli-Ranau yang merupakan kawasan lembah seharusnya mempunyai parit bagi membolehkan air daripada bawah tanah boleh mengalir dengan baik. Kebanyakan kawasan ini juga ditambak, jadi risiko berlaku tanah runtuh sangat tinggi.

Secara umum, tanah runtuh boleh berlaku disebabkan faktor pencetus seperti cerun yang curam, hakisan, kadar luluhawa tinggi, aliran air yang deras dan geologi kawasan aktif tanah runtuh. Tidak dinafikan aktiviti manusia dan penerokaan tanah turut menyumbang kepada tanah runtuh.

“Sabah mempunyai banyak kawasan tanah runtuh domain iaitu kawasan yang sudah lama tidak berlaku tanah runtuh tapi, berpotensi untuk berlaku semula berikutan faktor pencetus seperti gegaran dan hakisan.

 

Baca seterusnya di: Utusan Malaysia


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top