Ranau, Kundasang Mula Dibanjiri Pelancong

ranau-kundasang.jpg
Kongsi Bersama

RANAU: Pusat peranginan di daerah ini kini mula dibanjiri pengunjung tempatan untuk melepaskan kerinduan masing-masing ke lokasi menarik di kawasan Ranau dan Kundasang.

Selepas kerajaan negeri Sabah mengumumkan dan membenarkan Rentas Zon kepada warga daerah tertentu, peluang itu dimanfaatkan warga kota dan penduduk daerah lain yang satu zon dengannya melawat ke Ranau dan Kundasang.

Destinasi pengunjung tertumpu ke Taman Air Panas Poring dan Kinabalu Sky Bike berhampiran Ranau Rabbit Farm (RRF) dekat Kg.Kigiok Ranau mula dibuka kepada orang ramai sejak 1 Oktober lepas.

Pemilik  Kinabalu Sky Bike dan RRF yang hanya mahu dikenali sebagai Wong, memberitahu para pelawat ke lokasi miliknya itu hendaklah mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan termasuklah telah melengkapkan dua dos suntikan Vaksin  bagi mengekang jangkitan COVID-19.

“Para pengunjung amat digalakkan untuk menerima vaksin dua dos lengkap supaya ada benteng diri daripada jangkitan Covid-19 yang memang sukar di lihat dengan mata kasar kita”, katanya.

Pada Ahad lalu. ramai pengunjung dari Kota Kinabalu ke Taman Air Panas Poring, Pekan Kundasang, RRF, Kinabalu Sky Bike dan Pusat Tagal Luanti yang sememanya menyediakan  pelbagai aktiviti dengan bayaran tertentu.

“Mujur rentas Zon dibenarkan maka peluang ini kami manfaatkan untuk melawat lokasi menarik di daerah ini yang sudah mula dibuka kepada orang ramai”, kata salah seorang pengunjung dari Kota Kinabalu yang enggan namanya disiarkan. – Utusan Borneo

 

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top