Rakyat Sabah digesa raikan sambutan Hari Sabah

Dr-Jeffrey-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Hari Malaysia tahun ini mempunyai makna yang lebih mendalam bagi rakyat Sabah kerana mereka akan menyambut Hari Sabah secara rasmi pada 31 Ogos ini – kali pertama dalam tempoh enam dekad.

 

Timbalan Ketua Menteri I Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan melahirkan rasa gembira kerana selepas bertahun-tahun memperjuangkan pengiktirafan Hari Sabah, kerajaan negeri sekarang telah membuat keputusan yang tepat dengan menyokong dan mengiktiraf tarikh bersejarah itu.

Sabah, yang ketika itu dikenali sebagai Borneo Utara, memperoleh kemerdekaan daripada jajahan Mahkota British pada 31 Ogos 1963.

Dari 1 hingga 15 Sept tahun itu, Sabah benar-benar berkerajaan sendiri.

Bagaimanapun, pada 16 Sept, Sabah, bersama Sarawak, Singapura, dan Malaya, membentuk Persekutuan Malaysia.

Kitingan berkata pengiktirafan kerajaan negeri adalah simbolik dan gambaran sebenar peranan penting Sabah dalam persekutuan Malaysia.

Beliau berkata parti tempatan seperti Parti Solidariti Tanah Airku (Sabah Star), Parti Progresif Sabah (SAPP) dan Barisan Borneo Bersatu (UBF) secara konsisten memperingati hari kemerdekaan Sabah selama bertahun-tahun, walaupun tiada pengiktirafan rasmi daripada kerajaan Sabah sebelum ini.

“Dedikasi mereka yang tidak berbelah bahagi mencerminkan semangat berdaya tahan rakyat Sabah dan semangat mereka untuk mengekalkan sejarah mereka.

“Jadi, ini akan menjadi hari istimewa bukan sahaja untuk kita yang selama ini mempromosi dan meraikan acara ini, tetapi juga untuk semua rakyat Sabah yang berkongsi semangat meraikan warisan Sabah,” katanya.

Kitingan berkata sambutan itu menekankan kepentingan yang semakin meningkat untuk memelihara warisan budaya.

“Justeru, sebagai pengerusi sambutan ini di Tambunan pada 31 Ogos nanti, saya menjemput rakyat Sabah untuk bersama-sama memakai pakaian tradisi mereka sambil meraikan identiti budaya dan kepelbagaian yang membentuk warisan Sabah,” katanya.

Kitingan berkata sambutan itu akan merangkumi perarakan yang meriah, pameran bersejarah, persembahan kebudayaan dan pasar tradisional (Tamu), yang diharapkan penganjur dapat memberikan pengalaman mendalam tentang perjalanan Sabah menuju kemerdekaan.

Di samping itu, perayaan itu akan menampilkan upacara menaikkan bendera asal Sabah, menandatangani bendera gergasi Sabah, dan pertunjukan bunga api, serta pelbagai aktiviti lain.

Beliau berkata penganjur sedang mempertimbangkan penyelarasan forum dan bengkel dalam talian pada 30 Ogos untuk memberi peluang pembelajaran dan penglibatan umum.

“Kami menyasarkan untuk mewujudkan ruang di mana orang ramai boleh berhubung, belajar dan meraikan bersama-sama. Ia adalah peluang untuk menemui semula akar umbi kami dan memberi inspirasi kepada generasi baharu untuk berbangga dengan warisan unik kami,” katanya.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top