Rakyat Muak Drama Politik Warisan, Umno – LDP

Chin-Su-Phin-n-Chong-Kah-Kiat-Collage-200820.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Rakyat di negeri ini sudah muak dengan drama politik berterusan, baik di pihak Warisan mahupun Umno dan mereka mahukan kepimpinan dengan latar belakang dan perwatakan yang baik.

Pemangku presiden Parti Liberal Demokratik (LDP) Chin Su Phin berkata, atas faktor itu pihaknya percaya LDP akan dapat kembali ke arus perdana politik negara di bawah pimpinan mantan ketua menteri, Tan Sri Chong Kah Kiat.

“”Secara politiknya, baik Warisan atau Umno, saya rasa orang sudah muak. Saya tidak perlu menjelaskan bagaimana keadaan politik, ”katanya sebagaimana dilaporkan oleh FMT.

“Rakyat Sabah ingin mempunyai kekuatan ketiga atau pemimpin yang benar-benar jujur ​​untuk memimpin negeri ini.”

Chin mengesahkan bahawa Chong, yang diharapkan akan kembali sebagai presiden LDP, akan bertanding dalam pilihan raya negeri akan datang dan memimpin tugas parti itu sebagai entiti bebas.

“Tan Sri (Chong) akan memimpin kami. Dia akan bertanding di salah satu kerusi di pantai barat tetapi saya belum dapat mengetahui kawasan mana, ”katanya.

Beliau mengulangi bahawa LDP tidak akan bekerjasama dengan Umno atau BN, atau parti lain kerana percaya peluangnya lebih baik dengan berperanan sebagai parti yang bebas daripada pakatan politik.

“Buat masa ini, kami tidak bekerjasama dengan pihak lain. Kami akan bertanding secara bebas dalam pilihan raya ini.

“Itulah sebabnya kami akan bertanding lebih dari 40 kerusi – kami memberikan alternatif kepada orang Sabah,” katanya

Parti atau pakatan politik memerlukan sekurang-kurangnya 37 dari 73 kerusi untuk mendapatkan majoriti mudah untuk membentuk kerajaan negeri.

Dianggap sebagai parti Cina sebelum ini, LDP mengatakan ia kini menjadi parti berbilang kaum. Dikatakan ia merancang untuk bertanding di kerusi Dusun Murut Kadazan dan juga Bumiputera Islam.

LDP adalah parti kedua setelah UPKO yang BN selepas pilihan raya Mei 2018. Ia tewas di satu kerusi Parlimen dan empat DUN yang ditandinginya di bawah tiket BN dalam pilihan raya itu.- Sumber: FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top