Rahimah Majid Dilantik Pengerusi Lembaga Pengelola LKM

Rahimah-Majid.jpeg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Peguam merangkap aktivis politik dan sosial Rahimah Majid telah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pengelola, Lembaga Koko Malaysia (LKM), berkuatkuasa pada 1 Oktober 2021.

Dalam satu kenyataan ringkas yang dikeluarkan pada Jumaat, Rahimah yang terkenal memperjuangkan dan mempertahankan penduduk pribumi Sabah yang kurang berkemampuan selama ini, mengucapkan terima kasih kepada Perikatan Nasional (PN) dan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin, kerana memberikan kepercayaan kepadanya memikul tugas penting  mengawasi kemajuan industri koko di negara ini.

“Saya akan melakukan yang terbaik untuk membantu meningkatkan pertumbuhan industri koko di Malaysia. Saya benar-benar percaya bahawa dengan sokongan, bimbingan dan kerjasama erat dari rakan-rakan saya di Lembaga Koko Malaysia, kita dapat mencapainya bersama, ”katanya.

Rahimah yang juga pengarah Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) menyedari bahawa permintaan global terhadap koko yang semakin meningkat, menjanjikan masa depan kepada sektor perkebunan koko yang mapan di Malaysia.

Beliau menyatakan bahawa, pada masa ini, kawasan penanaman kakao di Malaysia mencapai 5,898 hektar dan dari jumlah itu, 3,309 hektar berada di Sabah, diikuti oleh 1,323 hektar di Sarawak, dan 1,266 hektar di Semenanjung Malaysia.

“Saya percaya, dengan petunjuk yang tepat, perencanaan yang tepat dan sokongan baik dari Kerajaan Persekutuan dan Negeri, kita dapat meningkatkan sektor perkebunan kakao kita,” katanya.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top