QSB Atur Langkah Bagi Memacu Pembangunan Koridor Utiliti Sabah

qhazanah.jpg

Dari kiri: Amir Yazzed, Datuk Suhaimi Nasir, Dato’ Lion Peh, Datuk Seri Panglima Dr Salleh Said Keruak, Ahmad Rizal Dahli dan Noor Afzalinah Mohd Afzul Khan semasa pertukaran perjanjian usaha sama.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Qhazanah Sabah Berhad (QSB), cabang pelaburan Kerajaan Negeri Sabah, sedang berusaha untuk mengembangkan perkhidmatannya untuk mewujudkan Agensi Sehenti (OSA) untuk memacu pembangunan Koridor Utiliti Sabah.

Penubuhan Koridor Utiliti Sabah Sdn Bhd (KUSSB) dimeterai melalui pemeteraian perjanjian usaha sama (JVA) antara QSB dan Karisma Utiliti Borneo Sdn Bhd (KUBSB) pada 2 Mac yang mengesahkan bahawa KUSSB akan menjadi entiti yang bertanggungjawab untuk menyelaras, merancang, mengawal selia dan menyimpan data pembangunan infrastruktur utiliti yang dibangunkan oleh penyedia utiliti dan pemaju di Sabah.

JVA itu ditandatangani antara Pengarah KUBSB, Dato’ Lion Peh dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan QSB Ahmad Rizal Dahli, disaksikan Pengerusi QSB Datuk Seri Panglima Dr Salleh Said Keruak.

Ahmad Rizal berkata, matlamat mempunyai pelan pembangunan infrastruktur Negeri yang teliti dan sistematik boleh dicapai dengan mengurangkan koridor utiliti menjadi satu standard bertaraf dunia di mana perancangan dan kawal selia berdasarkan pemetaan dan penyimpanan data adalah elemen penting.

“Untuk meningkatkan standard perancangan, seseorang itu mesti mempunyai garis panduan yang jelas yang dibina berdasarkan penemuan fakta dan data. Inilah yang QSB bayangkan peranannya – untuk membantu Kerajaan Negeri Sabah dalam peranan pengawalseliaan yang cekap dengan terlebih dahulu merangka pelan tindakan untuk menggabungkan semua data sedia ada sebagai titik rujukan dan menggunakannya untuk memacu piawaian pelan pembangunan yang terkandung dalam Koridor Utiliti Sabah kami,” katanya.

Penubuhan KUSSB bukan sahaja dilihat akan meletakkan standard peranan pengawalseliaan yang lebih tinggi ke atas infrastruktur utiliti, tetapi juga dijangka membawa pelbagai peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat dan platform untuk membawa masuk kemahiran baharu ke Sabah.

Sebagai anak syarikat QSB, KUSSB akan berusaha untuk bekerjasama secara sinergi dengan pelbagai institusi kerajaan termasuk Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Kementerian Kerja Raya, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi serta Jabatan Tanah dan Ukur untuk mencapai kata sepakat mengenai rangka kerja garis panduan bagi memiliki amalan terbaik dalam melaksanakan tanggungjawabnya sebagai badan kawal selia.

Ahmad Rizal berkata, penubuhan itu juga akan memacu inisiatif digital ke hadapan dengan memperkenalkan teknologi pusat data untuk mengumpul dan menyimpan data dalam format 3 dimensi (3D).

“Qhazanah sentiasa berhasrat untuk melihat gambaran yang lebih besar di mana syarikat bukan sahaja berusaha untuk membawa pelaburan ke Sabah tetapi juga mempunyai kesan berganda yang menyeluruh dari segi sosial dan ekonomi. Sebagai proses kawal selia yang dipacu data, KUSSB juga boleh mengurangkan standard perkhidmatan utiliti kepada rakyat dan menawarkan persekitaran kerja yang lebih selamat semasa pemasangan atau penyelenggaraan oleh pembekal utiliti.”

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KUSSB, Amir Yazzed Abdul Hadi berkata usaha sama itu akan menyediakan sistem pengurusan infrastruktur utiliti yang komprehensif dan pangkalan data koridor menggunakan teknologi terkini untuk menetapkan platform yang lebih baik bagi memudahkan perancangan Negeri pada masa depan.

“Penggunaan set lengkap data adalah penting, bukan sahaja dalam operasi harian dan penyelenggaraan utiliti tetapi dalam mengurangkan masa yang diperlukan untuk melaksanakan pembangunan baharu dan meminimumkan kos bagi kerja-kerja penempatan,” katanya selepas majlis menandatangani perjanjian itu.

Hadir sama, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (Korporat), Noor Afzalinah Mohd Afzul Khan dan Pengarah KUBSB, Datuk Suhaimi Nasir.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top