Qhazanah Sabah Tingkatkan Bon, Sukuk Untuk ‘Standby Funds’

dr-yusuf.jpg

Datuk Dr Yusof menyampaikan cek replika RM50,000 kepada Presiden Persatuan Wartawan Sabah Datuk Muguntan Vanar.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Cabang pelaburan strategik kerajaan negeri, Qhazanah Sabah berusaha untuk mengumpul RM1 bilion melalui bon sukuk bagi menyediakan dana siap sedia (standby funds) untuk syarikat subsidiarinya menjalankan pelbagai projek.

Pengerusinya, Datuk Dr Yusof Yacob berkata dana itu akan diletakkan dalam keadaan siap sedia untuk mereka gunakan untuk pelbagai projek, termasuk, antara lain, pembangunan penjanaan tenaga hijau, kemudahan perubatan, penubuhan hab halal, pengangkutan dan logistik .

“Bukan kita akan gunakan semuanya, dana itu akan diletakkan dalam keadaan siap sedia dan kita akan gunakan untuk pembiayaan apabila perlu.

“Dengan cara ini, kita tidak perlu mencari dana apabila menjalankan sesuatu projek,” kata beliau kepada pemberita semasa taklimat media mengenai hala tuju syarikat pelaburan terbesar negeri itu pada Isnin.

“Bagaimanapun, ia bergantung kepada situasi dan projek yang akan dijalankan, kita akan melihat pembiayaan konvensional jika perlu,” katanya lagi.

Memberi unjuran pelbagai anak-anak syarikat di bawah Qhazanah Sabah, Dr Yusof berkata Qhazanah telah menyelesaikan kajian kebolehlaksanaannya untuk memindahkan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) ke Kimanis, kira-kira 60km jauhnya.

Beliau berkata mereka akan memberi taklimat kepada Unit Perancang Ekonomi Negeri mengenai perkara itu dan ia akan diserahkan kepada kerajaan Sabah untuk mempertimbangkan cadangan itu.

Dr Yusof juga berkata anak syarikatnya Medicare Sdn Bhd, yang mengendalikan pemeriksaan kesihatan pekerja asing, juga akan memperluaskan skopnya ke arah pelancongan perubatan dengan membina hospital dan membuka klinik untuk rakyat.

Medicare juga merancang untuk menubuhkan makmal diagnostik dan pusat dialisisnya sendiri, katanya, sambil menambah bahawa penubuhan klinik adalah untuk membantu kumpulan B40.

Mengenai pembangunan baharu dan rancangan lain, Dr Yusof berkata mereka sedang meninjau pembelian kenderaan elektrik untuk pengangkutan awam, dan mesyuarat sedang dijadualkan dengan Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengenai perkara itu minggu depan.

Beliau berkata terdapat projek pembinaan, pembangunan tanah dan rancangan menjana perolehan lain yang disediakan dan memberi jaminan bahawa semua rancangan akan dijalankan secara telus tanpa berat sebelah atau pilih kasih.

Ini, katanya, termasuk memastikan semua prosedur dan penilaian kesan alam sekitar dipenuhi untuk semua projek yang memerlukannya.

Pada sidang media itu, Dr Yusof turut menyampaikan tajaan RM50,000 kepada Presiden Persatuan Wartawan Sabah Datuk Muguntan Vanar untuk penganjuran Majlis Kinabalu Press Award 2023 yang akan diadakan pada 28 Oktober tahun ini.

 

Sumber: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top