Pungutan Suara Untuk Autonomi Labuan – PBS

MAK-pbs-labuan.jpg
Kongsi Bersama

LABUAN : Terdapat gesaan baru-baru ini dengan pandangan bercanggah untuk mengembalikan Wilayah Persekutuan Labuan kepada Sabah.

Perkara itu muncul di tengah-tengah dakwaan tentang kegagalan kerajaan persekutuan untuk membangunkan pulau itu seperti yang dijanjikam 38 tahun lalu.

Naib Presiden PBS, Datuk Peter Mak (gambar) berkata pihaknya memandang perdebatan dan perbincangan yang sedang berjalan dengan penuh prihatin demi masa depan Labuan iaitu sebuah pusat kewangan luar pesisir antarabangsa dan pulau bebas cukai.

“Kami mengaku bahawa Labuan telah membangun di bawah pentadbiran Persekutuan, walaupun ia dibawa jangkaan dengan banyak lagi yang perlu dilakukan,” katanya.

Bagi menangani situasi itu, Peter yang juga ketua bahagian PBS Labuan berkata mereka percaya masa depan Labuan boleh terjamin dengan lebih baik dengan memberikannya autonomi dalam menguruskan hal ehwal ekonomi dan pembangunannya sendiri sebagai zon pembangunan khas.

“Ini boleh dilakukan sementara Labuan terus berada di bawah bidang kuasa kerajaan Persekutuan kerana Labuan memerlukan sokongan berterusan kerajaan Persekutuan untuk kemajuan dan pembangunannya.

“Bagaimanapun, keputusan penting autonomi dan pembangunan Labuan sebagai zon pembangunan khas mesti dibuat oleh penduduk Labuan sendiri melalui referendum,” kata Mak.

Katanya referendum (pungutan suara) akan memberikan Labuan peluang untuk melakar nasibnya sendiri selaras dengan agenda pembangunan negara secara keseluruhan dengan ciri-ciri tersendiri yang berbeza daripada wilayah persekutuan saudaranya di Kuala Lumpur dan Putrajaya.

 

Berita asal: Sabahnews

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top