Promosi CoBT secara agresif – Hajiji

Joniston.jpg

Joniston melawat gerai jualan sempena Majlis Pelancaran Sabah Ekspo CoBT di Suria Sabah ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor mahu Pelancongan Berasaskan Komuniti (CoBT) dibangunkan secara agresif kerana berpotensi memacu pertumbuhan ekonomi, khususnya di kawasan luar bandar Sabah.

Beliau berkata Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar dan Lembaga Pelancongan Sabah (STB) boleh mengharapkan sokongan penuh kerajaan negeri untuk memanfaatkan potensi CoBT sepenuhnya.

Hajiji berkata pihaknya berbesar hati untuk membantu walaupun negara masih berada dalam fasa pemulihan berikutan pandemik COVID-19, beberapa inisiatif yang telah diambil oleh kementerian dan STB telah pun ditanggung terutamanya dalam sektor CoBT.

Beliau berkata 224,356 pelancong melawat destinasi pelancongan luar bandar di negeri ini tahun lepas, membawa hampir RM8 juta dalam resit pelancongan.

“Ini hanya mencerminkan Kadamaian (Kota Belud), Kiulu (Tuaran) dan Tambunan. Saya percaya angka itu mungkin lebih tinggi dan akan terus berkembang dengan dorongan agresif dalam mempromosikan pelancongan luar bandar oleh semua Majlis Tindakan Pelancongan Daerah dan Persatuan Pelancongan daerah di seluruh negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran Sabah Ekspo CoBT di Suria Sabah, di sini, semalam.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Joniston Bangkuai.

Katanya, pelancongan merupakan salah satu tonggak utama pertumbuhan ekonomi negeri di bawah pelan pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya dan kerajaan negeri akan melabur dalam infrastruktur dan pembangunan kemahiran untuk pelancongan masyarakat luar bandar.

“Saya mahu melihat pelancongan masyarakat luar bandar Sabah berada pada tahap yang sama, jika tidak lebih baik, berbanding dengan negara lain.

“Kerajaan negeri mengalu-alukan usaha oleh STB dan Persekutuan Persatuan Pelancongan Luar Bandar Sabah (FERTAS) supaya CoBT mempunyai jenama sendiri dan mengambil langkah positif ke arah meningkatkan kualiti perkhidmatan dan kemudahan.

Beliau dalam pada itu turut memberi jaminan bahawa kerajaan negeri akan terus menyokong usaha untuk CoBT Sabah mencapai 80 peratus pematuhan Standard Asean menjelang 2030.

Disamping itu, Hajiji berkata ekspo tiga hari itu akan berfungsi sebagai pelan transformasi untuk CoBT Sabah, mempamerkan kekuatan masyarakat luar bandar, dan menawarkan pelancong pengalaman tulen.

 

Berita asal: Sabah News

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top