Projek Skytrain: Bung Beri Jaminan Akan Lalui Semua Proses Perlu, Termasuk Kajian Impak

skytrain.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin memberi jaminan kepada rakyat Sabah bahawa projek skytrain yang dicadangkan akan melalui proses-proses yang diperlukan dan kajian impak sebelum dilaksanakan.

Seperti projek pembangunan lain, pelaksanaan projek ini pastinya tidak terkecuali daripada keperluan undang-undang iaitu penyediaan Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA), kata beliau dalam satu kenyataan pada Isnin.

Bung Moktar bagaimanapun menegaskan projek yang dicadangkan itu masih dalam peringkat perancangan dengan perbincangan awal melibatkan Kerajaan Negeri melalui WHSB Ventures Sdn Bhd (anak syarikat cabang pelaburan Sabah Qhazanah Sabah Berhad) dengan tiga syarikat pelabur iaitu Vizione Construction Sdn Bhd, Sycal Skycity Sdn Bhd dan Guangchai China (M) Sdn Bhd.

Memorandum persefahaman (MOU) telah ditandatangani oleh empat syarikat itu pada 29 November 2021, katanya sambil menambah bahawa MoU yang ditandatangani itu bertujuan untuk mewujudkan kerjasama tidak mengikat secara formal untuk meneroka lebih lanjut semua aspek perancangan, penyediaan cadangan, kaedah pelaksanaan projek , operasi perkhidmatan, dan perkara lain yang berkaitan sementara menunggu rundingan akhir yang membawa kepada perjanjian mengikat rasmi antara semua pihak yang terlibat.

“Projek pembangunan ini adalah untuk kepentingan rakyat dan negeri Sabah keseluruhannya. Mengenai cadangan untuk mendapatkan pandangan rakyat mengenai projek yang dicadangkan, Kerajaan Negeri terbuka dan mengalu-alukan cadangan dan pandangan,” kata beliau, yang juga Menteri Kerja Raya Sabah itu.

Ketika ini perkara ini masih dalam peringkat perbincangan awal melibatkan Kerajaan Negeri dan syarikat pelabur, tegasnya.

Bung Moktar menjawab gesaan Presiden Persatuan Perlindungan Alam Sekitar Sabah (SEPA) Alexander Yee yang menggesa kerajaan negeri mendapatkan pandangan orang ramai mengenai cadangan projek itu sebelum melaksanakannya.

Dilaporkan bahawa projek skytrain itu akan dijalankan dalam dua fasa, dengan fasa pertama menjangkau jarak 10.5km, dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) ke pusat bandar dan Jesselton New City.

Ini dijangka mengambil masa tiga tahun untuk membina dengan kos RM1 bilion.

Fasa kedua, yang menelan belanja RM1.4 bilion dan juga mengambil masa tiga tahun, akan menjangkau 15km lagi, bermula dari Jesselton New City ke bangunan pentadbiran kerajaan, Universiti Malaysia Sabah (UMS), serta kawasan komersial dan kediaman di Likas.

Projek berbilion ringgit itu juga akan melibatkan pembinaan kompleks pembangunan komersial bercampur seluas 64 hektar bernama Jesselton New City, yang akan ditempatkan berhampiran Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di Teluk Likas di sini.

ADUN Luyang Phoong Jin Zhe juga telah menyatakan kebimbangan terhadap projek itu dan menggesa Bung Moktar untuk mendedahkan butiran lanjut.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top