Projek Outlet Premium Labuan Bernilai RM75 Juta Sedang Diteliti

projek-sakit-labuan.jpg

Projek outlet premium bebas cukai bernilai RM75 juta yang terbengkalai di Labuan.-Foto Bernama

Kongsi Bersama

LABUAN: Status dan kemajuan projek kedai premium bebas cukai bernilai RM75 juta yang telah lama terbengkalai di pulau bebas cukai ini sedang diteliti oleh pihak berkuasa tempatan, Perbadanan Labuan (LC).

Pemangku ketua pegawai eksekutif LC Rithuan Ismail berkata pelbagai dokumen berkaitan projek itu masih dikaji sebelum tindakan lanjut boleh diambil.

“Sebagai pihak berkuasa tempatan yang memiliki tanah projek, kami sudah tentu akan melaksanakan hak kami dan melakukan sesuatu mengenai projek itu.

“Kami tidak akan berdiam diri mengenai status projek itu, kerana ia melibatkan kepentingan awam,” katanya kepada Bernama Khamis.

Merupakan usaha sama antara Labuan Corporation dan BVA Development Sdn Bhd, projek outlet premium itu bermula pada awal 2018 di atas plot utama seluas 2.7 hektar berhampiran Kelab Golf Antarabangsa Labuan (LIGC) dan Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL), tetapi telah dihentikan selepas beberapa bulan.

Projek itu dijadualkan siap dalam tempoh empat tahun (dari 2018), dan ia akan menawarkan barangan mewah dan produk mewah pada kadar sehingga 30 peratus lebih rendah daripada kebanyakan kedai di tempat lain, kerana status bebas cukainya.

Projek pembangunan itu jika siap akan mempunyai lebih 70 penyewa eksklusif yang menawarkan pelbagai barangan bebas cukai, daripada produk tembakau hingga wain, minyak wangi, kosmetik dan pakaian berjenama.

Selaras dengan objektif Rangka Tindakan Pembangunan Labuan untuk mengubah pulau itu menjadi destinasi pintar dan mampan, outlet premium itu juga akan menampilkan pelbagai kemudahan membeli-belah pintar, termasuk kemudahan untuk aplikasi mudah alih, sistem perkhidmatan penghantaran pintar dan sistem transit pintar untuk memperkenalkan pengalaman membeli-belah yang baharu untuk orang ramai. – Bernama

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top