Projek Lombong Pasir Di Kudat Tidak Jejaskan Pantai Berhampiran, Kata Menteri

jafry.jpg

Jafry

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Jafry Ariffin berkata laporan awal Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) bagi projek perlombongan pasir silika yang kontroversial di daerah utara Kudat tidak akan melibatkan perlombongan di kawasan pantainya yang indah.

Beliau berkata, berdasarkan EIA yang dikemukakan untuk cadangan projek itu kepada Jabatan Perlindungan Alam Sekitar (JPAS) negeri, perlombongan tidak akan berada di sekitar kawasan pantai Kampung Bangau yang menjadi antara kebimbangan utama penduduk di kawasan itu.

“Menurut laporan pada 22 Jun lalu, ia menyediakan zon penampan yang mencukupi antara kawasan pantai dan tapak projek.

“Ini bagi memastikan kawasan pantai dikekalkan untuk kegunaan dan aktiviti penduduk setempat,” katanya ketika ditanya mengenai projek kontroversi itu semalam.

Jafry berkata bahawa JPAS telah menyediakan langkah mitigasi yang relevan dalam surat tawaran mereka untuk kelulusan EIA kepada penyokong projek itu.

“Kelulusan akhir laporan EIA hanya akan dikeluarkan selepas penyokong projek bersetuju dengan semua syarat alam sekitar yang telah ditetapkan,” kata Jafry.

Beliau berkata, kementeriannya telah mengambil kira pandangan dan kebimbangan orang ramai mengenai kesan perlombongan di pantai, yang menjadi mata pencarian utama mereka.

“Kementerian saya komited untuk mengadakan sesi libat urus dengan masyarakat setempat bagi memastikan sebarang kebimbangan atau pandangan masyarakat setempat diambil kira,” katanya.

Jafry berkata laporan EIA bagi projek yang dicadangkan itu telah dibincangkan semasa Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal EIA bersama ahli daripada pelbagai agensi teknikal dan wakil badan bukan kerajaan yang berkaitan.

“Isu-isu alam sekitar yang mungkin berlaku hasil daripada pelaksanaan projek, serta cadangan langkah-langkah mitigasi dan program pemantauan, telah dibincangkan semasa mesyuarat itu,” katanya.

Projek itu terbongkar apabila penduduk dari lima kampung di kawasan itu mula menganjurkan bantahan, mendakwa proses perlombongan jangka panjang akan memberi kesan kepada alam sekitar secara kekal.

Lima kampung tersebut ialah Kampung Bangau, Andab Bangau, Andab Darat, Kimihang dan Longgom Kecil di sekitar pantai Bangau.

Mereka telah merayu kepada kerajaan untuk campur tangan dan menghentikan kerja-kerja Kibling Solar New Materials (M) Sdn Bhd milik China.

Penduduk kampung sekitar bergantung pada industri perikanan sebagai sumber pendapatan utama mereka, dan operasi pelancongan kecil yang memanfaatkan persekitaran pantai yang indah.

Petisyen dalam talian “Save Bangau Beach Kudat” juga telah dilancarkan di change.org untuk mengumpul tandatangan daripada orang ramai. Setakat ini, 8,285 tandatangan telah dikumpul.

Kilang pemprosesan pasir silika dan panel solar yang dicadangkan dibina di Sikuati, Kudat dilaporkan melibatkan pelaburan kira-kira RM2 bilion dan akan mewujudkan sehingga 2,000 peluang pekerjaan, 80 peratus daripadanya dikhaskan untuk pekerja tempatan. – The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top