Program WINS Bantu Usahawan Wanita Maju Ke Peringkat Global – Juliah

isteri-CM.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Usahawan wanita di Sabah digesa untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang keusahawanan, khususnya dalam aspek pengurusan kewangan, pentadbiran perniagaan dan pemasaran.

Isteri Ketua Menteri, Datin Seri Juliah Salag, berkata usahawan wanita perlu memanfaatkan peluang yang disediakan oleh Program Wacana Ilmu Wanita Inspirasiku (WINS) yang dianjurkan oleh Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) untuk memperkasa diri dan memajukan perniagaan mereka.

Beliau berkata program tersebut dapat memberi ilmu dan inspirasi kepada usahawan wanita untuk menambah pendapatan dan mempromosikan produk mereka ke peringkat yang lebih tinggi.

“Program pada hari ini amat bermakna khususnya kepada usahawan wanita. Saya berharap program ini akan memberi peluang kepada usahawan wanita berkongsi pengalaman dan pandangan antara satu sama lain bagi memajukan perniagaan masing-masing,” katanya ketika merasmikan Program WINS dari Desa ke Global peringkat negeri Sabah Tahun 2023 di Suria Shopping Mall, di sini, pada Sabtu.

Juliah turut menyeru usahawan wanita untuk menguasai teknologi terkini yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan wang serta melipatgandakan keuntungan dan mengembangkan lagi perniagaan.

“Sekiranya teknologi terkini dikuasai sepenuhnya, ia bukan sahaja menjimatkan masa, tenaga dan wang bahkan berupaya melipatgandakan keuntungan dan mengembangkan lagi perniagaan,” katanya.

Beliau juga menekankan pentingnya menambah nilai produk yang dihasilkan oleh usahawan wanita agar dapat bersaing di pasaran tempatan dan global.

“Saya berharap menerusi Program WINS ini, ia akan membantu golongan wanita untuk terus bersaing sebagai usahawan, bukan saja di negeri ini malah hingga ke peringkat gobal,” katanya.

Pada majlis tersebut, Juliah turut menyampaikan Anugerah Ikon Usahawan kepada Pengusaha Avanus Beauty & Wellness, Elizabeth Justin yang merupakan salah seorang peserta Program WINS. – NABALU NEWS

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top