Program Kemahiran Untuk Tingkatkan Pendapatan B40 Dilancar

yakub-khan.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Program Kemahiran untuk Kesejahteraan yang dimulakan oleh Sabah Skills and Technology Center (SSTC), International Labour Organisation (ILO) dan Kerajaan UK diharapkan dapat membantu kumpulan B40 di Sabah untuk mencapai pendapatan yang lebih tinggi.

Sebagai permulaan, program ini menumpukan perhatian di daerah Ranau dan Tuaran.

Bagaimanapun, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Yakub Khan berharap ia dapat berkembang ke kawasan luar bandar, terutama kawasan dengan kadar pengangguran yang tinggi.

“Kerajaan negeri sedar akan meningkatnya angka pengangguran di Sabah, dan kami terus bekerjasama dengan berbagai agensi untuk mengatur program, membawa pekerjaan kepada para belia. Karnival kerjaya diadakan baru-baru ini menyaksikan banyak peluang direbut dan kami percaya ia memberi manfaat kepada ribuan belia di Sabah.

“Hari ini, kita menyaksikan upacara persefahaman, inisiatif untuk menunjukkan komitmen untuk meningkatkan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) dan sistem pengembangan kemahiran di peringkat negeri.

“Program ini akan berusaha memaksimumkan potensi masyarakat setempat, terutama pelajar TVET dan pekerja muda di kedua-dua daerah terpilih,” katanya.

Perkongsian serupa di Kedah dilancarkan 10 tahun lalu.

“Melihat potensi yang dapat dicapai dari inisiatif ini, saya berharap dapat melihatnya berkembang ke daerah lain,” tambah Yakub dalam sidang media selepas upacara pelancaran pada Selasa.

Terdahulu, Timbalan Pengarah Wilayah ILO, Panudda Boonpala dalam ucapannya mengatakan bahawa TVET dan pengembangan kemahiran adalah agenda nasional yang penting di Malaysia. Ia memainkan peranan penting dalam mengembangkan tenaga kerja Malaysia yang berkemahiran tinggi, dan memberikan peluang yang luar biasa bagi rakyat tempatan Sabah.

“Kita semua tahu bahawa Sabah mempunyai potensi pembangunan yang signifikan sebagai sebuah negeri. Ia kaya dengan sumber semula jadi. Ia terkenal dengan tarikan pelancong. Ia adalah rumah bagi banyak orang berbakat.

“Tetapi kita tidak boleh mengabaikan sejumlah cabaran. Sebagai contoh, banyak yang mempunyai peluang terbatas untuk mengakses pendidikan dan latihan yang lebih tinggi kerana halangan geografi. Dan selain kesenjangan ekonomi yang berterusan, Sabah adalah salah satu negeri yang paling teruk dilanda wabak Covid-19.

“Meski begitu, kami melihat banyak usaha tempatan yang bersungguh-sungguh diambil untuk mendorong TVET dan pengembangan kemahiran dalam agenda negeri. Dan perkongsian baharu ini adalah salah satu daripadanya, ”katanya.

Boonpala menjelaskan bahawa selama 12 bulan akan, SSTC akan mengambil peranan sebagai peneraju dengan bekerjasama rapat dengan agensi kerajaan, institusi TVET, industri, pemimpin masyarakat dan organisasi masyarakat madani.

Bersama-sama, mereka akan membina ekosistem kemahiran dan TVET yang lebih kuat dan mapan. Mereka akan merancang program latihan perintis yang memenuhi permintaan kemahiran industri dan sesuai dengan keperluan wanita, belia dan kumpulan rentan lainnya.

Sementara itu, Pesuruhjaya Tinggi Britain ke Malaysia, Charles Hay ketika menyampaikan ucapannya secara virtual mengatakan harapan Kerajaan UK adalah untuk meneroka dan mencuba kaedah inovatif, efektif dan cekap dalam memberikan pendidikan kemahiran, dengan cara yang dapat menjamin pekerjaan dan meningkatkan penghidupan, khususnya mereka dari kumpulan ekonomi dan sosial yang kurang bernasib baik.

“Selain itu, kami ingin belajar dari inisiatif ini sehingga kami dapat membagikannya kepada pihak berkepentingan lain di Malaysia, rantau ASEAN, malah juga UK; dan untuk mempromosikan kerjasama ekonomi UK-Malaysia masa depan untuk kesejahteraan bersama kedua-dua negara.

“Seperti yang anda ketahui, perkongsian ini dikembangkan dalam konteks yang sukar dengan pandemik Covid-19 yang sedang berlangsung, dan kesannya terhadap ekonomi global.

“Saya dengan bangga mengatakan bahawa program Skills for Prosperity akan menyokong kumpulan yang paling rentan di Sabah, dan di Malaysia, dalam mengakses kemahiran yang relevan untuk masa depan pekerjaan – berikutan pemulihan pasca wabak,” katanya.

Turut hadir ialah Pengerusi SSTC, Datuk Seri Panglima Wong Khen Thau.

 

Sumber: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top