PRN SABAH: Pas Belum Muktamadkan Calon, Akan Umum Serentak Bersama Rakan PN

MB-1.jpg
Kongsi Bersama

KUALA TERENGGANU: Pas akan mengumumkan senarai calon yang akan dipertaruhkan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah secara serentak bersama rakan parti komponen Perikatan Nasional (PN) yang lain.

Naib Presiden Pas, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, keputusan untuk mengumumkan serentak senarai calon yang akan dipertandingkan pada pilihan raya itu dicapai hasil persetujuan bersama rakan-rakan lain di dalam gagasan tersebut.

“Buat masa ini Pas belum memuktamadkan lagi senarai calon dan masih lagi berbincang mengenai jumlah kerusi yang akan dipertandingkan pada PRN itu. Insya-ALLAH, apabila kita sudah perhalusi dan membuat keputusan baru kita akan maklumkan.

“Berdasarkan keputusan awal yang dipersetujui kita akan mengisytiharkan senarai calon itu bersama-sama dengan rakan-rakan parti lain yang telah membentuk gagasan bersama PN,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan Eksesais Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) di jambatan angkat (drawbridge) di sini, hari ini.

Terdahulu, Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), Tan Sri Annuar Musa berkata, isu pembahagian kerusi antara Bersatu, Pas, BN serta parti komponen PN yang lain bagi PRN Sabah akan diselesaikan pada pertengahan minggu depan.

Dalam perkembangan sama, Pas melalui Timbalan Presidennya, Datuk Sri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, mereka meletakkan harapan untuk bertanding di enam hingga 10 kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah bulan depan.

Tuan Ibrahim berkata, parti itu juga telah menyerahkan senarai calon kepada Muafakat Nasional dan Perikatan Nasional untuk keputusan akhir.

Terdahulu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam satu kenyataan menetapkan 26 September depan sebagai tarikh PRN Sabah manakala hari penamaan calon pula ditetapkan pada 12 September dan hari mengundi awal pada 22 September.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top