PPM Dun Lamag Berazam Laksana Tugas Sebaik Mungkin

IMG-20201126-WA0005.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Menyifatkan tugas serta tanggungjawab yang diberikan sebagai satu amanah besar kepada masyarakat khususnya rakyat di kawasan baharu DUN Lamag, Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) DUN Lamag Abu Bakar Gapar (gambar) beriltizam melaksanakan tugas serta amanah yang diberikan sebaik mungkin.

Abu Bakar, 41, yang lahir di Kampung Kuamut berkelulusan DIploma Sains Politik turut berterima kasih kepada kerajaan negeri khususnya Adun Lamag yang juga Timbalan Ketua Menteri Dato’ Sri Bung Moktar Radin yang meletakkan  kepercayaan kerana melantik beliau sebagai PPM di kawasan tersebut.

Menurut Abu Bakar, sedikit pengalaman masa lalu di mana beliau pernah menjadi CDO N.47 Kuamut dari 2014-2018 akan dijadikan asas untuk beliau meneruskan khidmat bakti bagi membantu Adun di kawasan tersebut membangunkan DUN Lamag agar seiring dengan pembangunan di lain- lain kawasan.

“Semua maklum DUN Lamag adalah DUN yang baharu, walaupun ia Cuma mempunyai 22 buah kampung yang sudah diiktiraf dan mempunyai dua mukim iaitu mukim Buang Sayang dan mukim Bukit Garam namun  faktor geografi  kedudukan lokasi kampung-kampung yang berjauhan merupakan antara  cabaran untuk menyelaraskan tugas saya sebagai PPM di kawasan ini,” katanya ketika ditemui selepas majlis angkat sumpah jawatan  PPM di Pusat Pentadbiran Negeri Sabah  Teluk Likas baru-baru ini .

Menurut Abu Bakar keadaan ini akan ditambah baik pada masa akan datang untuk menambah bilangan mukim yang sedia ada bagi melicinkan dan menyelaraskan lagi tugas beliau sebagai PPM di kawasan tersebut.

“Dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab ini sudah tentu saya mengharapkan sokongan serta kerjasama dari semua pemimpin masyarakat di peringkat akar umbi seperti MPKK, pemaju mukim, pemaju masyarakat, ketua kampung dan lain- lain,” katanya.

Menurut Abu Bakar lagi ,konsep kerja berpasukan akan terus menjadi amalan beliau bersama pemimpin-pemimpin tempatan di kawasan tersebut bagi  memastikan segala dasar dan program kerajaan mencapai sasarannya  .

“Ini selaras dengan komitmen dan sikap cakna wakil rakyat Lamag  yang sentiasa peka terhadap kebajikan rakyat dan hala tuju beliau  dalam membawa perubahan dari aspek pembangunan di DUN Lamag,” tambah Abu Bakar.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top