Pondan Di Penjara Lelaki Cetuskan Kecaman

PONDAN.jpg
Kongsi Bersama

JAKARTA: Kumpulan hak asasi Indonesia mengecam polis kerana menempatkan pondan di penjara dengan seorang lelaki, mengatakan bahawa ia menyerlahkan diskriminasi yang meluas di negara majoriti Muslim terbesar di dunia.

Personaliti media sosial, Millen Cyrus, 21, yang mempunyai sejuta pengikut di Instagram, ditahan bersama rakan lelaki atas tuduhan memiliki dadah di ibu kota Jakarta pada hujung minggu.

Cyrus memberitahu media tempatan minggu ini bahawa dia berharap akan dipindahkan dari penjara induk lelaki.

Sejak itu, pihak berkuasa menempatkannya di sel bersendirian. Namun, mereka mempertahankan keputusan awal dengan menunjukkan kad pengenalan suspek yang mengatakan Cyrus adalah lelaki.

“Status pelaku adalah lelaki seperti yang dinyatakan dalam kad pengenalannya,” kata jurucakap polis Jakarta, Yusri Yunus.

“Bagaimanapun, mengambil kira keadaan itu, (pihak berkuasa) menempatkannya di penjara khas sahaja.”

Langkah itu mencetuskan reaksi balas di media sosial dan kumpulan hak asasi mengatakan ia menyerlahkan cabaran yang dihadapi oleh pondan Indonesia.

Dua tahun lalu, polis di provinsi konservatif Aceh menjadi tajuk utama ketika mereka secara terbuka memalukan berpuluh wanita pondan dengan memotong rambut mereka secara paksa ketika mereka memaksa kumpulan itu memakai pakaian lelaki dan bercakap dengan suara maskulin.

“Kami menuntut agar polis menghormati hak-hak suspek semasa penyiasatan dengan perspektif non-diskriminasi dan non-transphobik,” kata Arus Pelangi di Jaringan Transgender Indonesia.

“Polis mendiskriminasikan identiti jantina… dengan menempatkan (Cyrus) di penjara tahanan lelaki.”

Institut Pembaharuan Keadilan Jenayah (ICJR) mengatakan pihak berkuasa perlu melakukan tugas yang lebih baik untuk menghormati pondan.

“Pihak berkuasa seharusnya dapat melihat keadaan seorang suspek,” kata penyelidik ICJR, Maidina Rahmawati.

“Sekiranya mereka keliru mengenai tempat untuk meletakkan (Cyrus), mereka seharusnya membabitkan ahli psikologi atau pekerja sosial yang dapat menilai keperluannya.” – AFP

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top