Politik Pelbagai Kaum: Semenanjung Perlu Belajar Daripada Sabah, Kata SSK

SSK.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Semenanjung Malaysia mungkin lebih maju daripada Sabah tetapi banyak yang perlu dipelajari mengenai politik dari negara Malaysia Timur ini, terutama untuk membuat semua orang saling bekerjasama walaupun terdapat pelbagai bangsa dan agama.

Bekas ketua menteri Sabah Datuk Seri Panglima Dr Salleh Said Keruak mengatakan walaupun terdapat banyak etnik di negeri ini, tidak satu pun dari mereka akan berusaha untuk meletakkan diri mereka di atas yang lain.

“Tetapi di semenanjung, sangat berbeza – ini mengenai Ketuanan Melayu (ketuanan Melayu). Tidak ada perkara seperti ini di sini, ”katanya semasa forum dalam talian pada Jumaat.

“Kami mempunyai lebih daripada 30 kumpulan etnik (di Sabah) tetapi semua orang dapat bekerjasama walaupun terdapat perbezaan politik di antara kami.

“Jika anda melihat sejarah politik Sabah, ini adalah sesuatu yang semestinya dipelajari oleh Semenanjung dari kita. Kami akan berjuang untuk memenangi pilihan raya tetapi selepas itu kami kembali bersama. Kami mengurus dan meraikan perbezaan kami.

“Ketika berbicara mengenai pembangunan politik, saya rasa Sabah jauh lebih baik.”

Salleh juga mengatakan Sabah menerapkan perubahan politik lebih awal daripada Semenanjung, seperti yang dibuktikan oleh kenyataan bahawa kerajaan negeri telah berpindah tangan lima kali selama beberapa dekad.

Adun Usukan itu adalah penceramah khas di forum yang bertajuk “Sabah from the Ground: The 2020 Elections and the Politics of Survival”.

Ia dihoskan oleh Universiti Taylor dengan Universiti Malaysia Sabah dan Institut Penyelidikan Asia Universiti Nottingham bertindak sebagai hos bersama.

Salleh menyatakan bahawa toleransi seperti ini, yang disebutnya sebagai politik akomodasi, adalah antara tiga aspek politik yang perlu dipraktikkan oleh parti dan ahli politik Sabah.

Selain politik akomodasi, yang pada dasarnya berkongsi kuasa antara pelbagai kaum, beliau mengatakan dua aspek lain adalah politik pembangunan dan autonomi.

Salleh menambah kata bahawa politik pembangunan melibatkan memperjuangkan infrastruktur, pekerjaan, peluang ekonomi dan pendidikan yang baik, antara lain, sementara politik autonomi melibatkan memperjuangkan hak negeri.

“Di Sabah, jika mereka (rakyat) tidak menyukai parti yang berkuasa, mereka akan mengubahnya. Mereka tidak peduli.

“Rakyat akan memerhatikan apa yang sedang terjadi dan apakah pemerintah masih mengikuti tiga aspek politik pembangunan, akomodasi dan autonomi. Ini adalah prinsip asas yang dipegang oleh orang Sabah. ”

Pola pengundian di Sabah juga sangat berbeza dengan pola di Semenanjung, kata Salleh, dengan rakyat lebih memilih untuk mengundi berdasarkan parti, tanpa mengira prestasi mereka; mengenai isu dan persekitaran politik ketika itu.

“Tetapi di Semenanjung, cukup jelas. Orang Melayu akan memilih parti-parti Melayu seperti Umno atau PAS sementara orang Cina boleh memilih MCA, DAP atau Gerakan dan begitu juga orang India (yang memilih parti-parti yang berasaskan India).

“Tetapi itu tidak berlaku di Sabah. Kami berpegang pada kepercayaan bahawa kami memegang kuasa. Itulah sebabnya, jika kami tidak menyukainya, kami akan menukar pemerintahan … itulah sejarah politik Sabah sejak merdeka,” katanya.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top