POIC Tandatangani Ikrar Perkongsian Dalam Logistik Global Di Ekspo Dubai

poic-dubai.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ikrar perkongsian yang ditandatangani di Ekspo Dubai 2020 pada Khamis memberi petanda baik dalam mengunjurkan Sabah sebagai hab utama dalam logistik global.

Perkongsian antara POIC Sabah Sdn Bhd milik kerajaan Sabah dan Pasport Logistik Dunia (WLP), sebuah program penyambungan global yang disokong kerajaan Emiriah Arab Bersatu, berkemungkinan membuka pasaran untuk pelbagai sumber di Sabah dan wilayah BIMP-EAGA di sekitarnya..

Penandatanganan itu, yang dijalankan di Pavilion Malaysia dalam Ekspo Dubai 2020, disaksikan oleh Timbalan Ketua Menteri Sabah merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian,Datuk Dr Joachim Gunsalam.

Rose Pun, Ketua Pemasaran dan Jualan POIC Sabah, menandatangani bagi pihak syarikat manakala WLP diwakili oleh Pengurus Besarnya, Mahmood Al-Bastaki.

Kerajaan UAE secara rasmi mendedahkan pelan WLP pada Forum Ekonomi Dunia yang lalu. Sejak itu, banyak syarikat dan negara global telah mendaftar untuk program yang, secara amnya, menjalin rangkaian peniaga dan pemain logistik untuk meningkatkan kecekapan logistik dan menambah nilai.

Bercakap pada majlis menandatangani perjanjian itu, Al-Bastaki berkata Malaysia, yang Pelabuhan Johornya telah menyertai WLP lebih awal, akan dapat meningkatkan pasaran di seluruh dunia melalui rangkaian WLP yang semakin berkembang.

“Dengan hab WLP kami sudah berada di negara seperti India, Thailand, Vietnam, Filipina, Singapura dan Indonesia, dinamik kumpulan itu akan membolehkan pemain di Malaysia mengakses bukan sahaja pasaran di Timur Tengah, tetapi juga Amerika Latin dan Afrika.”

Malaysia, dan seterusnya Sabah, akan menyaksikan hubungan yang lebih baik dengan Dubai, yang merupakan bandar pelancongan, perdagangan dan inovasi global, tambahnya.

Sementara itu, Dr Joachim berkata perkongsian POIC-WLP adalah satu kelebihan bagi POIC kerana ia bertujuan untuk memanfaatkan kedudukan strategik POIC Lahad Datu untuk menjadikan timur Sabah sebagai hab logistik serantau.

“Saya melihat perkongsian itu membantu kami menjejaki perkembangan logistik di peringkat global dan menggunakannya untuk berinteraksi secara langsung dengan pemain logistik sambil kami berusaha untuk menarik permintaan untuk sumber yang tersedia di kawasan kami.”

Dr Joachim mengetuai sekumpulan pegawai Sabah yang terdiri daripada delegasi Malaysia ke Ekspo yang, sepatutnya dijadualkan pada 2020, telah dilancarkan pada Oktober lalu dan akan diteruskan sehingga Mac 2022.

Turut hadir ialah Pembantu Menteri Pembangunan Perindustrian Sabah, Tamin Zainal dan Timbalan Pengarah Unit Perancang Ekonomi Negeri yang juga Ketua Sekretariat Ekspo Sabah, Robert Stidi,

.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top