POIC Lahad Datu Akan Menjadi Zon Perdagangan Bebas Pertama Sabah

Phoong-Jin-Zhe.jpg

Phoong Jin Zhe

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Usaha sedang dijalankan untuk menjadikan POIC Lahad Datu, yang terletak di pantai timur Sabah, kawasan Zon Perdagangan Bebas (FTZ) pertama di negeri ini.

Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah Ginger Phoong Jin Zhe berkata Kementerian Kewangan pada dasarnya telah meluluskan permohonan POIC Lahad Datu untuk diisytiharkan sebagai FTZ.

Dalam satu kenyataan di sini, Phoong berkata perkara itu didedahkan semasa mesyuarat meja bulat yang dipengerusikan bersama Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Liew Chin Tong di MIDA Sentral di Kuala Lumpur pada semalam.

“Kementerian Kewangan telah mengesahkan ini…. Maklumat lanjut akan dikeluarkan kemudian.

“Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana meluluskan permohonan itu dan juga kepada Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor kerana mempercayakan tugas penting ini kepada saya.

“Saya percaya berikutan pengumuman ini, kita akan membawa impak positif kepada pembangunan perindustrian Sabah, khususnya di pantai timur Sabah,” kata Phoong.

Hajiji pada September tahun lepas menyatakan bahawa kerajaan negeri pada dasarnya bersetuju untuk menyokong FTZ yang diisytiharkan di Lahad Datu sebagai sebahagian daripada lima inisiatif untuk memacu kemajuan ekonomi pantai timur.

Presiden Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Sabah Foo Ngee Kee ketika itu yang menyokong usaha itu, berkata FTZ akan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan membawa kepada penubuhan lebih banyak PKS, sekali gus mengurangkan kadar pengangguran di Sabah.

Foo berkata peningkatan dalam sumbangan sektor pembuatan terhadap Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan pendapatan per kapita negeri juga boleh dijangka.

Pada masa yang sama, Sabah boleh memanfaatkan FTZ apabila memenuhi permintaan perdagangan dan eksport dengan Kalimantan jiran – yang akan menempatkan ibu negara baharu Indonesia – serta negara lain di rantau BIMP-EAGA, seterusnya mencadangkan mempertimbangkan satu lagi FTZ di pantai Barat Sabah.

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top