PM Ikut MoU, PH Tak Berhasrat Jatuhkan Kerajaan

mat-sabu.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kota Raja, Mohamad Sabu berkata, Pakatan Harapan (PH) boleh menjatuhkan kerajaan masa ini jika gabungan parti itu mahu berbuat demikian.

Tetapi, katanya lagi, PH tidak akan berbuat demikian kerana mematuhi dan mengorhamati Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik yang dimeterai antara kerajaan dengan parti pembangkang.

Lagipun, tambah beliau, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Yaakob setakat ini mengikut memorandum yang telah dimetrai itu.

“Kerajaan dibina melalui ‘Sheraton Move’ tak stabil. Tak lama perdana menteri berkuasa dan tukar PM baru (beberapa kali).

“Sekarang kalau kami mahu Perdana Menteri ini pun boleh ditukar. ‘If we want’. Kami tak mahu Kami dah buat perjanjian MoU. Jadi perdana menteri buatlah kebaikan untuk rakyat sehingga PRU akan datang,” katanya ketika membahaskan Pindaan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022.

Mohamad Sabu atau lebih dikenali panggilan sebagai Mat Sabu berkata setakat ini Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob mengikut MoU yang telah dimeterai dengan pembangkang.

Beliau berkata bagaimanapun MoU itu boleh diperbaiki dari semasa ke semasa.

“(Lihat) bagaimana sikap terbuka pihak kami. Kalau kami mahu dengan majoriti sedikit di sana kita boleh tawar apa-apa jawatan pada mereka (kerajaan) datang sebelah sini. (Jadi) menteri pula aku.

“Tetapi kita bukan jenis itu. Kalau dah tandatangan MOU, kita ikut. Perdana menteri setakat ini Alhamdulillah lihat ikut setiap dengan MoU ini,” katanya.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top