PKP: Salun Dan Kedai Gunting Tetap Ditutup

gunting.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun berkata, gunting rambut dan salun rambut akan tetap ditutup semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).

“Ini bukan dalam aktiviti yang dibenarkan,” katanya.

Beliau menjelaskan bahawa ini disebabkan oleh sifat industri itu yang memerlukan jarak dekat antara penata atau tukang gunting rambut dan pelanggan mereka.

“Jadi, kita beranggapan ia terlalu berisiko,” katanya ketika ditanya apakah industri itu akan diizinkan untuk dibuka.

Dalam perkembangan lain, Masidi mengatakan bahawa pada 20 Januari, seramai 36 pelajar dikesan positif Covid-19.

Beliau berkata bahawa pelajar SPM dan STPM itu dikesan menghidap virus tersebut semasa menjalani pemeriksaan sebelum kembali ke asrama mereka mulai 16 Januari.

Menurutnya lagi, kemudahan internet disediakan di semua pusat kuarantin dan pusat rawatan untuk Covid-19 berisiko rendah di seluruh negeri bagi membolehkan pelajar yang menjalani kuarantin meneruskan pembelajaran dalam talian mereka.

Masidi, yang bercakap pada taklimat media harian Covid-19 yang diadakan dalam talian juga mengatakan bahawa masih terlalu awal untuk menilai sama ada PKP berkesan untuk menurunkan angka Covid-19.

Beliau mengingatkan bahawa Sabah baru memasuki hari kelapan pelaksanaan PKP dan mengatakan bahawa gambaran sebenar keberkesanan PKP mungkin akan diketahui hanya selepas 14 hari atau dua minggu.

“Jadi, apa yang kita lihat sekarang mungkin jangkitan yang terjadi sebelum pelaksanaan PKP, yang juga disumbangkan oleh ketidakpatuhan terhadap SOP,” katanya.

Sementara itu, sebanyak 406 kes Covid-19 baru didaftarkan di Sabah semalam, menjadikan jumlah kes di negeri ini 45,008 kes.

Jumlah kes tertinggi adalah di Sandakan dengan 81 kes diikuti oleh Kota Kinabalu dengan 59 kes dan Lahad Datu dengan 53 kes.

Daerah lain yang mempunyai kes adalah Tawau (51 kes), Penampang (21 kes), Kinabatangan (19 kes), Beaufort (16 kes), Tuaran (13 kes), Kota Belud (13 kes), Keningau (12 kes), Putatan ( 12 kes), Kalabakan (11 kes), Kunak (sembilan kes), Kota Marudu (lapan kes), Papar (enam kes), Tambunan (enam kes), Nabawan (enam kes), Kudat (empat kes), Sipitang (dua kes), Telupid (dua kes) dan Ranau dan Tongod masing-masing mendaftarkan satu kes baharu.

 

Negeri ini juga mencatatkan tiga kematian semalam, di mana dua berlaku di Sandakan dan satu di Kota Kinabalu.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top