PKP 2.0 Dilanjutkan Dengan SOP Lebih Ketat

mailsabri.jpg
Kongsi Bersama

Perintah kawalan pergerakan (PKP), yang akan berakhir pada 4 Februari, akan dilanjutkan selama dua minggu lagi dengan prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat, kata Menteri Kanan (Kluster Keamanan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, keputusan untuk melanjutkan PKP 2.0 di seluruh negara kecuali di Sarawak itu selepas penelitian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang melihat peningkatan jumlah kes positif Covid-19.

“KKM mengesahkan kes harian di kesemua negeri-negeri ini masih menunjukkan trend peningkatan dengan kadar positivitinya dalam kluster adalah 20 hingga 40 peratus, malah penularan sporadik dalam komuniti juga tinggi yang melibatkan warga negara dan juga yang bukan warganegara.

“Sidang khas hari ini bersetuju untuk melanjutkan PKP 2.0 di seluruh negara bermula dari 5 hingga 18 Februari kecuali kawasan-kawasan di Sarawak yang telah diisytiharkan di bawah PKP Bersyarat (PKPB),” katanyapada sidang media di Kementerian Pertahanan, Kuala Lumpur, hari ini.

Ismail Sabri juga memaklumkan bahawa kegiatan rentas negeri dan aktiviti sosial masih tidak dibenarkan.

Bulan lalu, kerajaan meletakkan seluruh negara di bawah PKP berikutan peningkatan mendadak kes Covid-19 yang menyaksikan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah memberi amaran bahawa sistem kesihatan awam berada pada tahap genting.

Yang di-Pertuan Agong juga berkenaan dengan usaha kerajaan untuk mengisytiharkan darurat bagi memerangi virus tersebut.

Walau bagaimanapun, kes terus meningkat di bawah PKP kedua, yang nyata lebih longgar berbanding dengan jumlah penutupan ekonomi yang dikenakan tahun lalu ketika kerajaan bergelutu mencapai keseimbangan antara menyelamatkan nyawa dan ekonomi.

Setelah kes melepasi 5,000 kes baru selama beberapa hari, Malaysia mencatat 4,214 kes semalam, menjadikan jumlah kes aktif sebanyak 49,074.

Angka kematian akibat Covid-19 sehingga semalam adalah 770 orang.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top