Pindaan Perlembagaan Cerminan Semangat Sebenar MA63 – Abang Johari

abang-johari.jpg

(Gambar fail)

Kongsi Bersama

 

KUCHING: Cadangan pindaan Perlembagaan Persekutuan agar selaras dengan peruntukan yang relevan dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) disifatkan lebih komprehensif dan mencerminkan semangat sebenar pihak yang memeterai perjanjian berkenaan.

Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Openg, berkata pindaan merangkumi definisi “Persekutuan” bawah Artikel 160 (2) sangat penting supaya MA63 serta fasal di dalamnya diperakui dalam perlembagaan.

Beliau berkata, pindaan yang sedang diusahakan itu juga akan memperkenalkan pengertian sebenar “Hari Malaysia”, yang sebelum ini tidak pernah diperincikan.

Katanya, Sarawak juga telah berbincang dengan kerajaan persekutuan berhubung definisi “pribumi’ (native) bawah Artikel 161A Perlembagaan Persekutuan.

“Dengan pindaan ini kuasa bagi memutuskan kaum mana yang terdapat di Sarawak akan diiktiraf sebagai kaum asal (indigenous) akan ditetapkan oleh negeri menerusi undang-undang negeri,” katanya dalam sidang media di Wisma Bapa Malaysia.

Terdahulu, Abang Johari menerima kunjungan hormat Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Pada 6 Oktober lalu, Wan Junaidi dilaporkan berkata, satu rang undang-undang bagi meminda Perlembagaan Persekutuan supaya selaras dengan peruntukan yang relevan dalam MA63 dijangka dibentang di Parlimen menjelang akhir bulan ini.

Sementara itu, Abang Johari berkata, perjumpaannya dengan Wan Junaidi, hari ini, turut menyentuh soal peruntukan kerajaan persekutuan kepada Sarawak.

Beliau berkata, walaupun Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) memberi tumpuan kepada Sabah dan Sarawak serta negeri yang kurang membangun, peruntukan bagi Sarawak dilihat rendah, berbanding keperluannya untuk memacu pertumbuhan dan merapatkan jurang perbezaan pembangunan.

“Peruntukan RM4.47 bilion hanyalah 6.8% daripada keseluruhan perbelanjaan pembangunan nasional di bawah Rolling Plan Pertama 2021 RMK12 yang jelas tidak menggambarkan keperluan sebenar Sarawak dengan melihat kepada saiz serta tahap pembangunannya di samping statusnya sebagai rakan setaraf dalam pembentukan Malaysia,” katanya. – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top