Pilihan Raya Sarawak Akan Mempengaruhi Politik Sabah

PRN-Sarawak-1.jpg
Kongsi Bersama

Oleh: Philip Golingai

Rakyat Sabah mencari lebih banyak kawalan tempatan daripada pihak berkuasa persekutuan.

APA bezanya politik di Sabah dan Sarawak?

Pada tahun 2016, saya membincangkan politik Borneo dengan ahli politik Sabah di tempat hiburan malam di Kuching.  Ahli politik, yang merupakan pemimpin tertinggi Barisan Nasional Sabah, dan saya berada di ibu negara Sarawak untuk memerhati pilihan raya negeri.

Semasa menghirup wiski malt tunggal, kami mendapati tiga perbezaan ketara.

1) Ketua Menteri Sarawak adalah Ketua Pegawai Eksekutif parti yang memerintah negeri, manakala Ketua Menteri Sabah adalah pengurus cawangan parti yang menguasai negeri itu.

Pada masa itu, Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem adalah presiden PBB (Parti Pesaka Bumiputera Bersatu), yang merupakan tulang belakang Barisan Sarawak yang memerintah negeri itu.  Ketua Menteri Sabah ialah Tan Sri Musa Aman, ketua perhubungan Umno Sabah.

2) Sarawak diperintah oleh empat parti komponen Barisan yang berasaskan tempatan, manakala Umno, sebuah parti kebangsaan, menguasai Sabah.

3) Sabah mempunyai masalah besar PTI (pendatang tanpa izin atau pendatang tanpa izin) yang telah mengubah dinamik politik negeri, sedangkan Sarawak tidak mempunyai masalah seperti itu.

Dua tahun selepas pilihan raya Sarawak 2016, dinamik politik di Sarawak dan Sabah berubah.  Barisan telah kehilangan Kerajaan Persekutuan pada Pilihan Raya Umum 2018, yang ke-14 negara.

Di Sarawak, empat parti – PBB, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif (PDP) – keluar daripada Barisan dan membentuk Gabungan Parti Sarawak (GPS).  GPS, sebuah gabungan yang berpangkalan di Sarawak, memerintah Sarawak tetapi bukan sebahagian daripada Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan.

Dengan 18 ahli parlimen (Barisan Sarawak memenangi 19 kerusi parlimen di negeri itu tetapi seorang ahli parlimen melompat) daripada 31 kerusi ketika itu, GPS adalah satu kuasa yang perlu diperhitungkan.  Ia adalah pembuat kerajaan dalam pembentukan kerajaan Perikatan Nasional pada Mac 2020 yang mengambil alih selepas Gerakan Sheraton yang membawa kepada kejatuhan Kerajaan Persekutuan Pakatan.

GPS boleh menuntut konsesi (seperti kawalan penuh ke atas hak minyak dan gasnya) yang menguntungkan Sarawak sebagai syarat menyokong Kerajaan Persekutuan.

Di Sabah, Barisan Sabah membentuk kerajaan negeri selepas PRU14.  Tetapi dua hari kemudian, Parti Warisan merekayasa pembelotan enam Adun Barisan dan, bersama-sama parti Pakatan (DAP dan PKR, yang merupakan parti bukan tempatan) memerintah negeri itu.

Parti berasaskan tempatan seperti Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), United Progressive Kinabalu Organization (Upko) dan Parti Liberal Democratic (LDP) keluar daripada gabungan Barisan.  Kemudian, PBRS menyertai semula Barisan.

Tetapi tidak seperti GPS, yang boleh menangkis Putrajaya, Warisan, sebagai sebahagian daripada Kerajaan Persekutuan Pakatan, bukanlah tuan kepada nasib politiknya.

Parti yang berpangkalan di Sabah itu tidak dapat menghalang sekutu politiknya yang berasaskan nasional Parti Pribumi Bersatu Malaysia daripada melebarkan sayapnya ke Sabah.  Pengerusi Bersatu Tun Dr Mahathir Mohamad melanggar perjanjian budiman dengan presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal bahawa Sabah adalah domain Warisan.  Ketua Menteri Sabah dan presiden Warisan Shafie terpaksa bersujud kepada perdana menteri ketika itu dan pengerusi Bersatu Dr Mahathir.

Cepat ke sekarang.

Rakyat Sarawak menghadapi pilihan raya negeri pada 18 Dis untuk menentukan sama ada mereka mahu GPS gabungan tempatan, atau Pakatan berasaskan nasional (yang terdiri daripada PKR, DAP, Amanah dan Upko), atau Parti Sarawak Bersatu (PSB) yang berpangkalan di tempatan memerintah negeri itu.

Gerakan politik mengesahkan bahawa GPS kini menguasai politik Sarawak.  Ia boleh memberitahu sekutunya yang berpangkalan di negara seperti Umno dan Bersatu (yang mempunyai dua Ahli Parlimen dan seorang ADUN di Sarawak) supaya tidak bertanding di negeri itu.  Apabila Ahli Parlimen Saratok dan ADUN Krian Datuk Ali Biju dari Bersatu memutuskan untuk mempertahankan kerusi DUNnya sebagai Bebas, GPS mendesaknya untuk menarik balik pencalonannya.

Itu kuasa politik mentah.

Di Sabah, selepas Gabungan Rakyat Sabah (GRS) – terdiri daripada Barisan, Perikatan dan PBS – memenangi pilihan raya mengejut Sabah tahun lepas, Ketua Menteri Sabah dipilih daripada Bersatu.  Dua gabungan berasaskan nasional – Barisan dan Perikatan – mendominasi kerajaan negeri Sabah.

GRS tidak dapat menghalang PAS, bukan pemain dalam politik Sabah, daripada mendapat jawatan Adun yang dicalonkan.  Arahan itu datang dari Putrajaya dan parti GRS tempatan, seperti Sabah Star dan PBS, hanya boleh membuat bising mengenainya.

Selama beberapa dekad, gabungan yang berpangkalan di Sarawak – Sarawak Barisan, kemudiannya dijenamakan semula sebagai GPS – boleh dikatakan mempunyai autonomi untuk melakarkan hala tuju politik negeri itu.  Sejak 1994 di Sabah, selepas kejatuhan PBS, parti berasaskan Sabah yang memegang kuasa selama sembilan tahun, Putrajaya telah mendominasi politik di negeri itu.

Secara ringkasnya, politik federalisme adalah politik ikan bilis (ikan bilis) di Sabah berbanding politik ikan yu (jerung) di Sarawak.

Ahli politik dan rakyat Sabah memandang Sarawak dengan iri hati kerana GPS seolah-olah menguasai negerinya manakala rakyat Sabah menerima arahan dari Putrajaya.

Terdapat langkah di Sabah untuk mengubahnya.  Orang Sabah mahu menentukan nasib politik mereka sendiri.  Negeri itu mahukan autonomi politik daripada Putrajaya.

Beberapa ahli politik dalam GRS merancang untuk mendaftarkan gabungan tidak rasmi yang kini longgar sebagai parti politik.  Mereka mahu mengubahnya menjadi gabungan berasaskan Sabah sepertimana GPS adalah gabungan berasaskan tempatan di Sarawak.

Terdapat rancangan untuk ADUN dan Ahli Parlimen Bersatu di Sabah untuk menyertai parti tempatan.  Mereka dilaporkan merasakan Bersatu adalah kapal yang karam sejak presiden parti Tan Sri Muhyiddin Yassin kehilangan jawatan perdana menteri dan parti itu hanya memenangi dua kerusi dalam pemilihan Melaka baru-baru ini.

Parti itu, yang terdiri daripada ahli politik Bersatu dan Warisan, akan menjadi sebahagian daripada gabungan GRS dengan SAPP (Parti Progresif Sabah), Sabah Star dan ahli politik dari Umno dan Warisan.  GRS akan dijenamakan semula sebagai gabungan berasaskan Sabah, dan jangan terkejut jika ia akan bertanding pada PRU15 dan bukannya Perikatan pada 2022.

Jika GPS menang besar dalam pilihan raya Sarawak, kemenangannya akan mempercepatkan kelahiran pakatan yang berpangkalan di Sabah.  Dan politik ikan bilis Sabah mungkin hanya dinaikkan ke tahap ikan yu.

 

Artikel asal di thestar.com.my

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top