PH Sabah hanya tentukan rakan kongsi selepas DUN dibubar

PH-Sabah-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pakatan Harapan Sabah akan memutuskan rakan kongsinya untuk pilihan raya negeri hanya selepas Dewan Undangan Negeri Sabah dibubarkan, kata Datuk Christina Liew.

Menurut The Star, Liew yang merupakan Ketua Pakatan Sabah menyatakan bahawa keutamaan pada masa ini adalah bekerjasama dengan parti komponen sedia ada dalam kerajaan perpaduan sehingga pembubaran, yang dijadualkan pada Oktober tahun depan.

“Memang kita ada idea, tetapi sekarang ini kita bekerjasama dengan parti komponen dalam kerajaan perpaduan,” katanya kepada pemberita selepas suatu majlis pada Khamis.

“Kami tidak berunding atau mempertimbangkan sesiapa atau mana-mana pihak sekarang. Ia akan hanya dilakukan setelah DUN dibubarkan.

“Selepas itu barulah kami akan duduk dan menilai secara serius keadaan kami dan memutuskan perkara itu,” katanya.

Beliau bagaimanapun menegaskan bahawa pihaknya akan sentiasa berunding dengan PH pusat mengenai perkara itu.

“Kita perlu bekerjasama dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang merupakan ketua kerajaan perpaduan dan pengerusi Pakatan, untuk melihat apa yang terbaik untuk kepentingan Sabah,” tambah beliau.

“Setakat ini, semua orang adalah rakan kongsi yang berpotensi, tetapi pada masa ini ia terlalu awal untuk diperkatakan.

“Sudah tentu, kita akan melihat pelbagai faktor apabila kita memutuskan siapa rakan politik kita apabila tiba masanya,” kata Liew, yang juga Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top