PGRS Tandingi Semua 73 Kerusi

atiung.png
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Gagasan Rakyat Sabah (PGRS) yang mendakwa sebagai ‘pejuang hak-hak Sabah yang tulen’ merancang untuk bertanding di semua 73 kerusi DUN Sabah dalam pilihan raya negeri 26 September ini.

Dengan semangat juang yang tinggi, parti itu yang diketuai Ationg Tituh itu memutuskan hasrat tersebut dalam mesyuaratnya baru-baru ini, demikian lapor FMT.

Ationg Tituh, yang pernah bertanding dalam pilihan raya tahun 1990 di bawah parti Akar yang kini sudah tidak berfungsi mengatakan bahawa beliau akan bertanding di kerusi Kuamut , dalam kawasan Parlimen Kinabatangan, di mana dia bertanding dan kalah di bawah panji Akar 30 tahun yang lalu.

Di antara calon lain yang berkemungkinan bertanding di bawah lambang PGRS ialah bekas ketua penghubungan MCA Sabah Francis Goh dan beberapa profesional lain.

“Kami berpeluang memenangi pilihan raya kerana satu-satunya parti tempatan yang memperjuangkan hak-hak negeri ini. Banyak yang lain bersekongkol dengan parti dari Tanah Melayu. Mereka sama ada bekerjasama dengan Barisan Nasional atau Perikatan Nasional,” katanya.

Tambah beliau, rakyat Sabah kita telah mula bangun dan menyedari hakikat mereka memerlukan parti tempatan yang sebenar untuk memperjuangkan hak-hak Sabah.

Selain PGRS, Parti Cinta Sabah (PCS) dan Parti Liberal Demokratik (LDP) disebut-sebut sebagai parti “kekuatan ketiga” dalam PRN ini bagi menyaingi Warisan Plus dan BN-PN Plus.

PCS, yang diketuai oleh mantan menteri luar negeri Datuk Seri Anifah Aman, dan LDP, oleh mantan ketua menteri Tan Sri Chong Kah Kiat, telah menolak dakwaan bahawa mereka akan bekerjasama dengan gabungan yang berpusat di Semenanjung, sebaliknya memilih untuk bertanding sebagai entiti bebas. Kedua-duanya adalah parti pelbagai kaum.

Ationg juga berkata PCS dan LDP dapat menyatakan apa sahaja yang mereka mahu sebagai memperjuangkan hak-hak Sabah, tetapi berpendapat bahawa hanya PGRS yang benar-benar berbuat demikian.

“Dalam politik, anda boleh mendakwa apa sahaja. Semua parti ini mempunyai sokongan akar umbi mereka sendiri di seluruh negeri.

“Parti-parti, termasuk PGRS, dapat melabelkan diri mereka sebagai kekuatan ketiga atau apa pun tetapi bagi saya, yang penting ialah aspirasi parti kita dapat dicapai dengan memenangi pilihan raya negeri ke-16,” katanya.

Ationg menegaskan walaupun PGRS bertanding bersendirian dalam PRN nanti, ia akan mempertimbangkan pilihannya untuk menjalain kerjasama dengan mana-mana pihak atau gabungan setelah keputusan PRN keluar nanti.

“Itu akan bergantung pada hasilnya. Sekiranya kita perlu membentuk kerajaan, kita akan menggabungkan (kerusi dimenangi) dengan parti lain yang mempunyai hala tuju yang sama dengan kita, ”katanya.

PGRS dibentuk pada tahun 2009 tetapi hanya diluluskan secara rasmi oleh Pendaftar Pertubuhan tiga tahun kemudian.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top