Peter Gunakan Perbahasan Bajet Untuk Minta Maaf Atas ‘Kata-kata dan Tindakan’ Semasa PRU15

Peter-Anthony-1.jpg

Peter (gambar fail).

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Presiden Parti Kesejahteraan Demokratik Malaysia (KDM) Datuk Peter Anthony mengambil kesempatan memohon maaf atas sebarang salah kata dan perbuatan yang mungkin berlaku sepanjang kempennya menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lalu.

Beliau berbuat demikian ketika menyampaikan ucapan perbahasan bajet semasa persidangan DUN di sini pada Selasa, apabila memohon maaf tanpa merujuk langsung kepada sebarang isu atau perkara.

“Pilihan raya umum baru-baru ini telah berakhir dan apa sahaja yang berlaku pada masa lalu, saya harap kekal sebagai masa lalu,” katanya.

“Kita kini berada dalam kerajaan baharu dan saya berharap kita semua boleh bekerjasama di peringkat negeri dan persekutuan untuk merealisasikan bajet dan memajukan Sabah ke hadapan untuk membawa kestabilan politik dan pertumbuhan ekonomi,” kata Peter.

Ketika mewakili parti dan semua ahlinya, beliau berkata, “jika ada salah kata dan perlakuan, saya mohon maaf”.

Pada 5 Nov, terjadi kekecohan di pusat penamaan calon Tenom apabila pencalonan Peter ditolak beberapa jam selepas ia diterima oleh Suruhanjaya Pilihan Raya negeri.

Sekumpulan penyokong telah mencetuskan kekecohan, memaksa pasukan keselamatan menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan orang ramai pada kira-kira jam 2 petang.

Terdahulu, Peter bercakap mengenai isu yang dihadapi oleh kawasan pilihan rayanya di Melalap, yang terletak di bawah kerusi Parlimen Tenom, termasuk masalah bekalan air dan elektrik, kekurangan ruang kedai, peluang ekonomi dan kekurangan pembangunan infrastruktur.

Beliau berharap kerajaan mengambil langkah untuk menangani isu-isu itu, demi kesejahteraan rakyat Melalap.

Beliau turut menyokong Belanjawan negeri 2023 yang dibentangkan di persidangan Dewan Rakyat oleh Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor pada Jumaat.

Sumber: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top