‘Pesta lambaian’ rai keberangkatan Agong, Raja Permaisuri meriah walau hujan lebat

pesta-lambaian.jpg

‘Pesta lambaian’ meraikan keberangkatan tiba Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah tetap meriah meskipun hujan lebat membasahi kawasan dekat sini semalam. FOTO Bernama

Kongsi Bersama

SIPITANG: Meskipun hujan lebat, ‘pesta lambaian’ meraikan keberangkatan tiba Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah tetap meriah ketika baginda dan rombongan dalam perjalanan dari Penampang ke Sipitang semalam.

Memasuki hari kelima Kembara Kenali Borneo di Sabah yang juga hari terakhir kunjungan Seri Paduka berdua di Sabah, kelihatan ramai penduduk yang menetap dekat bahagian selatan barat Negeri di Bawah Bayu itu enggan melepaskan peluang meraikan keberangkatan Seri Paduka berdua dan rombongan.

Petugas Bernama yang juga sebahagian daripada konvoi Kembara Kenali Borneo melihat sendiri keriuhan dan keterujaan masyarakat setempat menyambut ketibaan rombongan ketika melalui jalan berdekatan kawasan mereka.

Suasana berkenaan antaranya dirakamkan semasa konvoi merentasi Jalan Haji Akhbar Khan sehingga Jalan Sipitang-Beaufort dengan sepanjang hampir dua kilometer bahu jalan dibarisi orang ramai pada kira-kira 3.30 petang.

Kemeriahan sambutan itu diteruskan walaupun hujan turun mencurah-curah ketika konvoi dalam perjalanan dari daerah Beaufort hingga daerah ini yang membabitkan jarak sejauh kira-kira 40 kilometer dengan pelbagai lapisan masyarakat mengucapkan pelbagai ungkapan selamat jalan kepada rombongan Kembara Kenali Borneo.

Penduduk di sini ketika ditemui Bernama berkata kebanyakan mereka menyatakan sanggup dibasahi hujan kerana terlalu ingin bertemu dengan Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah.

Mereka juga berasa berbaloi dapat melihat dan bertemu secara bersemuka dengan Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri selepas menunggu keberangkatan tiba Seri Paduka berdua, sejak tengah hari.

Seri Paduka berdua meneruskan perjalanan ke Masjid Sahabat, Sindumin, Sipitang bagi majlis santuni dan ramah mesra bersama rakyat sebelum menuju ke Lawas Waterfront di Sarawak dan kemudiannya memasuki Brunei.

Kembara Kenali Borneo dari 3 hingga 13 September bermula di Tawau, Sabah dan berakhir di Telok Melano, Sarawak sejauh 2,154 kilometer menelusuri Lebuhraya Pan Borneo yang menghubungkan Sabah, Sarawak serta Brunei.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top