Pesta Kalimaran 2024 bukan bahan politik, tapi untuk raikan etnik Murut di Sabah – MAMAGUN

Rudy-Mairi.jpg

Rudy

Kongsi Bersama

TENOM: Presiden Pertubuhan Mamagun Sabah (MAMAGUN), Rudy Mairi menafikan sambutan Pesta Kalimaran yang dianjurkan Pertubuhan Kadazan Dusun Murut Malaysia (KDMM) adalah bahan untuk kepentingan politik.

Beliau menegaskan sambutan berkenaan adalah kesinambungan kepada sambutan Pesta Kalimaran sebelum ini yang telah diumumkan kerajaan terdahulu supaya ianya disambut secara tetap pada 30 dan 31 Mac setiap tahun.

Katanya, pihak KDMM juga telah memanggil lebih 10 rumpun etnik Murut pada mesyuarat kali pertama penganjuran pesta itu yang berlangsung baru-baru ini agar mereka juga dapat bersama-sama menjayakan Pesta Kalimaran 2024.

“Tidak benar Pesta Kalimaran ini hanya bahan politik, ianya diadakan pada setiap tahun sebelum ini tapi tarikhnya tidak tetap, sehinggalah pada 2019 apabila kerajaan pada masa itu umumkan supaya ianya ditetapkan pada 30 dan 31 Mac setiap tahun bagi memartabatkan etnik Murut di negeri ini.

“Selain itu adalah tidak benar kami tidak libatkan persatuan-persatuan di bawah rumpun Murut, kami telah memanggil mereka pada mesyuarat lalu dan mereka bersetuju serta gembira untuk sama-sama menjayakannya,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Rudy mengulas dakwaan Pesta Kalimaran dijadikan bahan politik untuk seorang ahli politik di Tenom.

Beliau menjelaskan, pesta itu bukanlah dianjurkan parti politik tetapi sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berdaftar iaitu KDMM yang selama ini telah melaksanakan pelbagai program untuk masyarakat KDM.

Katanya KDMM pada tahun lalu juga pernah menghimpunkan orang-orang Sabah di Semenanjung apabila mengadakan santai Kaamatan di Selangor.

“Jadi apa masalahnya jika program-program yang dianjurkan termasuklah Pesta Kalimaran ini bertujuan untuk meraikan suku kaum Murut yang ada di negeri ini.

“Pihak penganjur menjemput orang ramai tanpa mengira latar belakang politik untuk sama-sama meraikannya,” katanya.

Sementara itu, Rudy berkata, penganjuran Pesta Kalimaran pada bulan puasa bukanlah satu isu kerana ianya pernah berlaku sebelum ini ketika Pesta Kaamatan.

“Sebelum ini, sambutan Pesta Kaamatan juga pernah disambut pada bulan Ramadan…tidak timbul isu pun, malah pesta itu, pada waktu itu, dihadiri sendiri oleh Yang Dipertua Negeri Sabah.

“Sepeti saya katakan tadi, sebelum ini pernah diumumkan Pesta Kalimaran diadakan pada 30 dan 31 Mac setiap tahun, kebetulan pada tahun ini ianya dalam bulan Ramadan,” kata Rudy. – Sabah News Today

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top